Nukleáris háború rémképe fenyeget - Titkos fegyvert kapott a „végítélet repülőgépe”

végítélet repülőgépe
Az E-6B Mercury, a "végítélet gépe" a levegőben. A repülőgép törzse az atomvillanás hatásainak csökkentése céljából van fehér színűre festve
Vágólapra másolva!
A friss hírek szerint az Egyesült Államok haditengerészete nemrég kapott vissza egy alapos felújításon átesett és vadonatúj titkos technikával felszerelt „Doomsday", vagyis „ítéletnapi" gépet. Az E-6B Mercury kódnevű négy hajtóműves sugárhajtású gép repülő kommunikációs és harcvezetési központként működik abban az esetben, ha kitör a nukleáris háború.
Vágólapra másolva!

Az elnök „nagy piros gombját" köti össze a hadászati csapásmérő parancsnokságokkal

Az egyik legjelentősebb amerikai hadiipari vállalat, a Northrop Grumman a közelmúltban adta vissza az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) számára azt az első E-6B Mercury repülőgépet, amelynek öt új, közelebbről nem részletezett elektronikai berendezést telepített a fedélzetére, és amelyek a cég honlapján közzétett közlemény szerint jelentősen javítják a „repülőgép irányítási és kommunikációs funkcióit". Az elvégzett felújítás a Northrop Grumman és az amerikai haditengerészet között az e tárgyban létrejött 111 millió dolláros szerződés része volt.

Az E-6B Mercury, a "végítélet gépe" a levegőben. A repülőgép törzse az atomvillanás hatásainak csökkentése céljából van fehér színűre festve Forrás: U.S. Navy

„A Northrop Grumman a legmodernebb technológiát használta fel a modernizációban, és támogatja a haditengerészet küldetését, hogy túlélő, megbízható és tartós légi vezetést, irányítást, illetve kommunikációt biztosítson a Nemzeti Parancsnokság (NCA), valamint az Egyesült Államok hadászati és nem stratégiai erői között a minél hatékonyabb felkészültség érdekében" – kommentálta a projektet Scott Pfeiffer, a Northrop Grumman alelnöke.

Az első elkészült és csúcstechnikával felújított E-6B Mercury a Northrop Grumman hangárában Forrás: Northrop Grumman

A közlemény csak arra utal, hogy a »végítélet gépét« többek között egy olyan új szupermodern kommunikációs hardverrel is felszerelték, ami összeköti az »elnök nagy piros gombját« a nemzeti nukleáris csapásmérő erők központjával.

Jelenleg a nap 24 órájában mindig van legalább egy „végítéletgép" a levegőben

Az E-6B Mercury lényegében egy olyan repülő parancsnoki állás, amely összeköti a National Command Authority-t – a legutolsó fórumot, amely meghozza a végső döntést a piros gomb megnyomásáról, vagyis a nukleáris csapás elindításáról – az Egyesült Államok hadászati nukleáris erőivel. Tekintettel az E-6B Mercurynak egy potenciális atomháborúban betöltött kiemelkedő szerepére, a repülőgépet gyakran a „végítélet gépeként" emlegetik.

A "Doomsday" gép a betonon, előtte a kezelőszemélyzete Forrás: U.S. Navy

A repülő nukleáris csapásirányító központot az a koncepció hozta létre, hogy ez lehet a legmegbízhatóbb előőrs a hadászati katonai parancsnokságok számára

egy súlyos nemzetközi válsághelyzetben, ami például az atomháború kitörésével fenyegethet.

1989-ben, a hidegháború utolsó éveiben szállt fel először az Egyesült Államok „végítéletflottája", mely legalább 16 ilyen csúcstechnológiával felszerelt repülőgépből áll.

A gép egy sor csúcstechnológiás speciális érzékelővel, irányítási és kommunikációs rendszerrel van felszerelve Forrás: Live Science

Az E-6B Mercury valójában a korábban az utasforgalomban használt négy hajtóműves keskenytörzsű Boeing 707-es repülőgép militarizált változata. Utántankolás nélkül több mint 15 órán keresztül képes technikai leszállás nélkül repülni, de bevetés közben is feltankolható,

és így akár 72 órán keresztül is a levegőben maradhat.

Az egyik amerikai E-6B mozgó légi harcálláspontot 2022 márciusában a La Manche csatorna felett észlelték nagy magasságban repülve, alig egy hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

2022 márciusától az európai légtérben is megjelent a "végítélet gépe" Forrás: Northrop Grumman

Mindez komoly félelmet keltett, hogy a geopolitikai feszültségek Európában elérhetik a töréspontot. Bennfentes források szerint az utóbbi időben a nap 24 órájában mindig van legalább egy E-6B Mercury a levegőben.

(Forrás: Ilf Science)