Egy papagájféle különbséget tud tenni az ismerős és az ismeretlen arcok között

Új-Zéland
A kea a földkerekség egyetlen alpesi papagája Új-Zéland déli szigetének hegyvidékein fordul elő
Vágólapra másolva!
A papagájfélék közé tartozó keák különbséget tudnak tenni az ismerős és az ismeretlen arcok között - írták a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói az Open Science című szaklapban frissen megjelent tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi hegyi kea absztrakt kategorizálási és differenciálási képességei a kutatás alapján az emberszabású majmokéival és a galambokéival vetekszenek.

Elisabeth Suwandschieff és Raoul Schwing nemzetközi kutatócsoportjukkal együtt tizenkét, fogságban élő keával (Nestor notabilis) dolgoztak. Schwing rámutatott: csak kevés kutatás van, amely a fogságban tartott állatoknak azokat a képességeit vizsgálja, mellyel az ismerős és az ismeretlen arcokat képesek megkülönböztetni.

A kea a földkerekség egyetlen alpesi papagája Új-Zéland déli szigetének hegyvidékein fordul elő Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy a keák is képesek-e arra, hogy különbséget tegyenek az ismerős és az idegen között, átfogó kategóriákat alakítva ki ezekre vonatkozóan.

Kísérleteikhez két csoportra osztották a madarakat, és egy érintőképernyőn számukra ismerős, valamint ismeretlen arcokat mutattak. Az ismerős arcok olyan emberek voltak, akik öt éven keresztül gyakran érintkeztek a madarakkal, míg az ismeretleneket korábban soha nem látták.

A fotókon szereplő emberek mindegyikének haját hátrakötötték és fehér kendővel borították, így biztosítva, hogy a választás nem az öltözködési stílus vagy a frizura alapján történik - magyarázta Schwing. Ráadásul a fotók különböző szögekből készültek.

A keák egyik felét mogyoróval jutalmazták, ha a helyes képet csipkedték a csőrükkel. Közülük néhányan akkor kaptak jutalmat, ha az ismerős arcot választották, a többiek pedig akkor, ha az idegen fotóját csipkedték. A madarak másik fele - a kontrollcsoport - teljesen véletlenszerűen kapott jutalmat, így nem tudott megtanulni semmilyen átfogó szabályt.

Egy következő körben új arcokon tesztelték, hogyan alkalmazzák a tanult szabályt a keák. Azok a madarak, amelyeket korábban egyértelmű szabályok szerint jutalmaztak, gyorsabban megtanulták, hogy ebből a körből is az ismerős vagy éppen az ismeretlen arcokat kell választaniuk, míg a kontrollcsoport tagjainak először fel kellett ismerniük, hogy miért kapnak jutalmat, de a kutatók szerint ez meglepően gyorsan ment nekik.

A kísérletből kiderült, hogy a keák képesek átfogó absztrakt kategóriákat alkotni, és ezeket új helyzetekben alkalmazni - mutatott rá Schwing, aki ezt "magasabb szintű megismerésnek" tekinti.
Hasonló képességekről eddig csak az emberszabású majmok és a galambok tettek tanúbizonyságot.