Meghalt a legendás belga futballista

Horizontal FOOTBALL WORLD CUP MATCH FULL-LENGTH SPORT-ACTION GRANDSTAND SPECTATOR SPORTS FAN
(FILES) Belgium's Stephane Demol (L) tackles an opponent during the FIFA Mexico World Cup 1986 round of 16 football match between The Union of Soviet Socialist Republics (USSR/CCCP) and Belgium at Estadio Nou Camp in Leon on June 15, 1986. Stephane Demol, a pivotal player in the Belgium side that reached the 1986 World Cup semi-finals, died of a heart attack in Brussels on June 22, 2023, aged 57, his first club Anderlecht said. After starting at Anderlecht, Demol, a centre back, played for a host of clubs including Bologna, Porto, Toulouse, Standard Liege and Toulon. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Ötvennyolc éves korában meghalt Stéphane Demol, az 1986-os világbajnokságon 4. helyen végzett belga válogatott futballistája.

A Belga Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján számolt be róla, hogy az Anderlecht és a Standard Liege egykori védője csütörtökön elhunyt, halálát szívinfarktus okozta.

Demo a nyolcvanas évek első felében még tinédzserként robbant be a belga labdarúgásba, majd alig 20 évesen bemutatkozhatott a válogatottban, amellyel az 1986-os mexikói világbajnokságon elődöntőbe jutott és a negyedik lett. A vb-n minden meccsen pályára lépett, a szovjetek ellen nyolcaddöntőben pedig emlékezetes gólt fejelt.

Ez volt egyetlen gólja 38 mérkőzésén a nemzeti csapatban, amellyel az 1990-es világbajnokságon is szerepelt, ám 25 éves kora után nem kapott több lehetőséget a válogatottban.

Játékosként háromszor nyert belga bajnoki címet, kétszer Belga Kupát, és egyszer Szuperkupát, majd megfordult a Bologna, a Porto, a Toulouse, a Braga, a Panioniosz, a Lugano, és a Toulon csapatainál, Portugáliában újabb bajnoki címmel gyarapította trófeái számát. Profi pályafutását 2000-ben hagyta abba, majd azonnal edzői karrierbe kezdett. Többek között Belgiumban, Görögországban, Cipruson, Thaiföldön és Szaúd-Arábiában is edzősködött, 2006 és 2008 között pedig a belga válogatott másodedzőjeként dolgozott René Vandereycken segítőjeként.