Meghalt Popper Ferenc

gyertya
halál
gyász
fehér gyertya
Two burning candles in the dark against the background of blurry lights
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után, életének 86. évében meghalt Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesületének egykori elnöke - tudatta a szervezet vasárnap.
Vágólapra másolva!

A Radnóti-díjas alkotó rendezői munkája mellett nagy gondot fordított a fiatal, tehetséges versmondók felkészítésére. Búcsúztatása június 30-án 11 órakor lesz a győri Újvárosi temetőben - írták.

Popper Ferenc 1938-ban született Győrben. A soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumban híradásipari technikusként végzett 1956-ban.

A KPVDSZ együttesében 1958-ban lett színjátszó, majd öt évvel később tagja lett a Győri Ifjúsági Irodalmi Színpadnak. 1968-tól a színpad segédrendezőjeként dolgozott, ekkor végezte el a Népművelési Intézet színjátszó-rendező szakát.

1973-ban a Győri Theátrum együttes vezetője lett.

Popper Ferenc alapító tagja, később vezetője volt a Győri Előadóművész Stúdiónak, 1997-ben pedig a Magyar Versmondók Egyesülete megyei szervezetének elnökévé választották. Nevéhez fűződik a Radnóti-biennálé rendezvényének megerősítése Győrben.

2000-ben előbb Ki viszi át a szerelmet? díjjal, majd Radnóti-díjjal tüntették ki az irodalom népszerűsítéséért.

A Magyar Versmondók Egyesületének 2001-től 2004-ig felügyelőbizottsági elnöke, majd 2004-től 2008-ig elnöke volt, 2020-ig kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett.

Fontosabb rendezései között szerepel a Vándormóka című gyermekjáték, Peter Shaffer Equus című műve, Lázár Ervin Döm-dö-dömje, Alfred Jarry A leláncolt Übü című darabja, de Örkény István A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók, Harold Pinter Az étellift, Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás, Dorde Lebovic Az ezredik éjszaka, vagy Jean Anouilh A zenekar című művének színpadi változata is.

Főszereplője volt Max Frisch Ha egyszer Hotz úr dühbe gurul, Moliére Scapin furfangjai, Jean-Paul Sartre Altona foglyai, Sarkadi Imre Kőműves Kelemen, Peter Shaffer Equus és A pórul járt kovács című előadásoknak.