Rémisztő számot közöltek a kőolaj iránti igényről

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Crude oil pump jack at oilfield on atmospheric sunset backround. Fossil crude output and fuels oil production. Oil drill rig and drilling derrick. Global crude oil Prices, energy, petroleum demand
Vágólapra másolva!
A globális olajkereslet nagyjából 20 éven belül napi 110 millióra hordóra fog emelkedni, ami 23 százalékkal növeli a világ teljes energiaigényét – mondta az OPEC főtitkára.
Vágólapra másolva!

A kőolaj belátható időn belül pótolhatatlan az emberiség számára – mondta Haitham Al Ghais, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára a Kuala Lumpurban megrendezett Energy Asia konferencia megnyitóján.

Az OPEC jelenlegi számításai szerint

a globális olajkereslet 2045-re napi 110 millió hordóra fog emelkedni, ami 23 százalékkal növeli a világ energiaigényét.

Al Ghais hozzátette, a kőolaj addigra a globális energiamix 29 százalékát fogja kitenni.

Energiakáosz veszélyére figyelmeztetett az OPEC főtitkára Forrás: shutterstock

Ez az előrejelzés ellentmond a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisának, amely szerint az olajkereslet éves növekedése a napi 2,4 millió hordóról napi 400 ezer hordóra fog enyhülni. Az IEA ez alapján két hete úgy kalkulált, hogy 2022 és 2028 között 6 százalékkal fog csökkeni a napi olajkereslet, napi 105,7 millióra zsugorodva.

Az OPEC főtitkára elmondta,

napjainkban túl kevés beruházás áramlik az olajiparba, ami megkérdőjelezi a jelenlegi energiarendszer életképességét, és akár „energiakáoszhoz" is vezethet.

Al Ghais emellett elismerte, hogy a megújuló energia egyre fontosabb szerepet tölt be a globális energiamixben. Hangsúlyozta, az OPEC országai már most is jelentős beruházásokat hajtanak végre a területen.

Forrás: CNBC