Szijjártó Péter: Új kompjárat köti össze Magyarországot és Szlovákiát

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. június 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Huayou Cobalt beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2023. június 21-én. A cég Ácson építi fel első európai üzemét, amely katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz. Az 520 milliárd forintos óriásberuházás 900 új munkahelyet hoz létre. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Átadták az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között, ami kiválóan példázza a jószomszédi kapcsolatokat és a remek határ menti együttműködést - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a helyszínen.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az avatóünnepségen stratégiai jelentőségű kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, kiemelve, hogy 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchatra nőtt Orbán Viktor magyar és Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök megállapodása nyomán.

- közölte.

"Az mégiscsak egy méltatlan helyzet, hogy a miniszter úr megnézte a dunaradványi oldalt, majd kellett jönniük autóval körülbelül egy órát, hogy ideérjenek egy olyan pontra, amit láttak a másik oldalról. És ezzel így voltak a határ túloldalán élő emberek az elmúlt években, évtizedekben" - folytatta.

"De itt nem állunk meg, idén még négy új átkelési pontot át fogunk adni szlovák barátainkkal közösen. Közülük három Ipoly-hidat és egy útkapcsolatot az ország keleti felében. Így negyven átkelési pont lesz összesen az esztendő végére a két ország között" - jelentette ki.

- mondta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a mintegy 2,2 milliárd forintos, európai uniós társfinanszírozással megvalósult beruházással üzembe állított hajó 80 embert vagy 40 főt és nyolc gépjárművet szállíthat.

Az utasok a szolgáltatást hétköznapokon nyolc, hétvégi napokon tizenhat alkalommal vehetik igénybe. Az átkelés ideje hat-tíz perc lesz, de ez függ a vízállástól és a sodrás sebességétől is - tájékoztatott.
Úgy vélekedett, hogy az új kapcsolat jól mutatja a remek határ menti együttműködést, az EU-s források hatékony felhasználását.

"Ez is persze világosan mutatja, micsoda lehetőségeket vesznek el tőlünk azok, akik teljesen törvény- és szabályellenesen nem adják oda a nekünk járó európai uniós forrásokat. Az meg csak plusz szégyen, hogy vannak olyanok, akik Magyarországról mindezt még támogatják is" - hangsúlyozta.

A miniszter aláhúzta, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország számára stratégiai kérdés az elegendő számú határátkelési pont megléte a szomszédos államokkal. Ráadásul ez Szlovákia esetében különösen igaz, hiszen ez hazánk leghosszabb határa, amelynek a két oldalán baráti, családi közösségek élnek - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Kovács Attila

Elmondta, mára Szlovákia vált Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerévé, s a kétoldalú forgalom tavaly 17 milliárd euróval óriási rekordot döntött, és a szomszédos ország a magyar vállalatok beruházásainak negyedik legfontosabb célpontja.

Méltatta a magyar-szlovák kapcsolat javulását is: "Emlékszünk olyan időszakokra, és ehhez sajnos nem kell túl régre visszamennünk, amikor nem a barátság, a stratégiai együttműködés fontosságának a felismerése, hanem az utálkozás, sőt néha a gyűlölködés volt az úr a Dunán keresztül" - tudatta.

"Mára ez teljesen megváltozott, Magyarország és Szlovákia együttműködése igazi sikertörténetté vált, fontos ügyekben erősítjük egymást, hozzájárulunk egymás gazdaságának növekedéséhez és egymás biztonságának erősítéséhez" - szögezte le.

Szijjártó Péter felidézte, hogy gyermekkorából jól tudja, hogy a határ mentén élni speciális élethelyzet, amelynek milyenségét az dönti el, hogy a határ inkább elválasztja vagy összeköti az embereket.

"Az dönti el, hogy a határ elzárja-e a gazdasági, társadalmi és a családi kapcsolatokat, vagy épp elősegíti mindezek gyakorlását. Ez meg alapvetően attól függ, hogy a határ átjárható-e" - jelentette ki.

"Ezzel a mondattal manapság azért óvatosan kell bánni a migrációs válság kellős közepén. Tehát, hogy egész pontosan fogalmazzunk: hogy egy határ a tisztességes szándékkal érkezők, a minden jogszabályt betartók számára könnyen átjárható-e, vagyis kellő sűrűséggel megvannak-e a határátkelési pontok" - tette hozzá.