Negyvennégy holttestet emeltek ki a Dunából - videó

Budapesti Rendőr-főkapitányság, BRFK Dunai Vízirendészet sajtótájékoztató, Dunai Vízirendészet évadnyitó, nyár, strand, strandolók, Kopaszi gát, 2023.06.29.
Vágólapra másolva!
A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön mutatta be a Duna menti kijelölt strandokról készült videóját. 22 strand várja a kikapcsolódókat. Hasznos tanácsokat is információkat is megosztottak.
Vágólapra másolva!

A XI. kerületi Kopaszi-gáton, a Dunai Vízirendészet Budapesti Rendőrőrkapitányságán tartottak sajtótájékoztatót, amelyen bemutattak egy kisfilmet a szabadstrandokról és hasznos információkkal látták el azokat, akik a Duna partján akarnak kikapcsolódni.

Első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy csak az arra alkalmas helyen szabad fürödni a folyóban,

vagyis a kijelölt szabadstrandokon és azokon a szakaszokon, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Soha nem szabad fürödni hajóútban, vízilépcsők és vízi munkák 300 méteres körzetében, kikötők és rakodóhelyek közelében, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között!

A rendőrség felkészült a mentésekre Fotó: Major Kata - Origo

A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan mennek bele a vízbe tiltott helyen.

Tavaly a Dunából összesen 44 holttestet emeltek ki, amelyből 11 volt a fürdőzni vágyó.

Emellett annak is megvannak a szabályai, hogy ki, mikor és hol vezethet, vagy használhat csónakot vagy egyéb vízi eszközt, amelyekről bővebben itt olvashat. A rendőrök felhívták a figyelmet arra, hogy a Duna veszélyes. Azt kérték, hogy csak az menjen a vízbe, aki magabiztosan tud úszni, gyerekek pedig lehetőleg csak felügyelet mellett fürödjenek benn. A Duna nem tó, hanem folyó, amelynek a vize áramlik, tehát sebessége van, amely emberek tud magával sodorni. Ezzel is számolni kell.

Ugyanakkor a nagy folyót a horgászok, csónakázok, evezők és egyéb vízi sportot űzők is rendszeresen használják, róluk sem feledkeztek meg a rendőrök, akik mindenkit arra kérnek, hogy figyeljenek a másikra. Ha valaki bajba kerül, azonnal hívja a 112-őt, hogy minél gyorsabban megkapja a megfelelő segítséget! A vízirendészek felkészültek a mentésekre és az életmentésben is jártasak. Idén már 66 ilyen helyzetet kellett megoldaniuk. Tizenegy ember került életveszélyes helyzetbe, mindegyiknek segítettek.