Nem történt baj, sikeres volt a Virgin Galactic első kereskedelmi űrjárata

Virgin Galactic
Virgin Galactic's VSS Unity comes in for a landing after its suborbital test flight on December 13, 2018, in Mojave, California. - Virgin Galactic marked a major milestone on Thursday as its spaceship made it to a peak height, or apogee, of 51.4 miles (82.7 kilometers), after taking off attached to an airplane from Mojave, California, then firing its rocket motors to reach new heights. (Photo by Gene Blevins / AFP)
Vágólapra másolva!
Elindult a Virgin Galactic űrturisztikai vállalat első kereskedelmi járata csütörtökön három olasz tudóssal a fedélzetén, majd sikeresen visszatértek a Földre.
Vágólapra másolva!

Richard Branson amerikai milliárdos űrvállalata élőben közvetítette, ahogy a Unity nevű űrhajó az Eve nevű hordozó-repülőgéppel közösen felszáll az új-mexikói űrkikötőből. A Unity 14 kilométeres magasságban kapcsolódott le a hordozó-repülőgépről, majd egy rövid repülést tett a világűr "határán", mintegy 100 kilométeres magasságban.

Az olasz légierő, illetve az olasz tudományos tanács három kutatója - Walter Villadei, Angelo Landolfi és Pantaleone Carlucci - mellett a Virgin Galactic több pilótája és parancsnoka is részt vett a két jármű fedélzetén a repülésen.

A szakemberek az út során csaknem egy tucat tudományos kísérlethez gyűjtöttek adatokat. Rövid időre elhagyhatták üléseiket is, hogy élvezhessék a súlytalanság állapotát, és eközben kibontották Olaszország zászlaját is.

Sikerrel zárult a Virgin Galactic első kereskedelmi járatának útja Forrás: AFP/Gene Blevins

Mennyibe kerül a repülőút az űrbe?

A következő kereskedelmi járatot augusztus elejére tervezik, ezúttal - a cég közlése szerint - "magánűrhajósokkal".

A másfél órás repülőút mintegy 450 ezer dollárba (153 millió forint) kerül személyenként.

Branson nem az első, aki űrturizmusra adta a fejét, az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin már több hasonló utat teljesített. Konkurenciaként van jelen ezen a piacon Elon Musk SpaceX űrhajózási vállalata is, amely eddig két, teljesen magánjellegű missziót teljesített a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Miért bírálták Bransont a Virgin Galactic miatt?

A társaság néhány nappal a Titan merülőhajó katasztrófája után jelentette be, hogy ezen a héten már elindul az első kereskedelmi célú űrrepülő. A közösségi médiumok felhasználói szerint nem is lehetett volna rosszabb Richard Branson időzítése a polgári űrbéli kaland megkezdésére.

Ahogy az Origo megírta, a felhasználók többsége szerint a milliárdos üzletembert egyértelműen csak a szenzációhajhászás és a profit érdekli, tekintet nélkül a Titanic roncsaihoz tartó merülőhajó szörnyű, egészen friss tragédiájára. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Virgin Galacticnál nyilván nem láthatták előre a Titan katasztrófáját az utazások végrehajtásának tervezésekor.