Brüsszel migránsgettót erőltetne Magyarországra

Kormányinfó, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, sajtótájékoztató, 2023.07.06.,
Kormányinfó 2023 július 6-án
Vágólapra másolva!
A kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető kifejtette: Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, ahol a társadalmak még mentesek mindazoktól a következményektől, amelyekkel a migráció együtt jár,

Ezért nem engedte a magyar miniszterelnök, hogy az európai uniós csúcson közös nyilatkozatot fogadjanak el az állam- és kormányfők - magyarázta.

Kiemelte: a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni - mondta.

Hozzátette: ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére.

Gulyás beszámolt arról is, hogy

a lengyel kormány is a magyar álláspontot osztotta.

Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól. Ezt a befizetést sem támogatja Magyarország, és éppen ezért most az a kérdés, hogy a korábbi támogatásokat mire költötte Ukrajna és az Unió - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint meg kell vizsgálni, hogy miért alakult ki olyan helyzet Franciaországban, amit láthatott mindenki. A kormány azért tesz a migráció ellen, hogy ne legyenek olyan állapotok Magyarországon, mint Franciaországban. A baloldal támogatja a migrációt és lebontaná a kerítést - mondta Gulyás.