Hosszabb távon még mindig aranyat ér aranyat venni

gold bar golden bars ingot ingots money metal wealth bank banking block blocks precious stack row deposit rich bullion finance financial economics stock exchange market brick bricks investment business treasure concept savings currency bullions commerce c
12074974 - macro view of rows of gold bars
Vágólapra másolva!
Mostanában nem csillog olyan fényesen, hosszabb távon a magas inflációs környezet és a jegybankok várható felvásárlásai miatt mégis az aranynak állhat a zászló – derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Vágólapra másolva!

A májusi unciánkénti 2055 dolláros dupla csúcs után a New York-i árutőzsdén (NYMEX) gyakorlatilag megállás nélkül szakad az arany kurzusa, június végére az 1917 dolláros mélypontig jutva, holott korábban rendkívül optimista prognózisok láttak napvilágot – írta a vg.hu. Ezzel távolabb kerülünk például az ausztrál ANZ Research május 13-án megjelent előrejelzésétől, amely szerint a sárga fém unciájának jegyzése idén 2100 amerikai dollárig, jövőre pedig 2200 dollárig emelkedik.

Mi történt az arannyal?

A válasz az Egyesült Államok piacán keresendő, májusban még javában dúlt a harc az amerikai adósságplafon megemelésének feltételeiről Joe Biden államfő és a képviselőházi republikánus többség között, totális bizonytalanságot okozva a pénzpiacokon, ez a befektetőket az arany felé terelte. Júniusan a kormányzat zöld utat kapott a 31 400 milliárd dolláros limit átlépésére, elhárítva az Egyesült Államok csődjének rémképét. Viszont májusban kiszivárgott, hogy elmaradhat a Fed júniusi kamatemelése. Ezt követően ugyan lefelé kezdtek csorogni az árak, de az 1950 dolláros támasz csak a június 13–14-re összehívott Fed-ülés után szakadt be, amikor Jerome Powell jegybankelnök nyilvánvalóvá tette, hogy az újabb emelés elmaradása ellenére továbbra is intakt a monetáris politika szigorítási ciklusa, és év végéig további 50 bázisponttal 5,5–5,75 százalékra nő az irányadó kamatsáv.

Illusztráció Forrás: 123rf

Ami miatt számos elemző optimista az aranyat illetően, hogy magas inflációs környezet, a recessziós várakozások és a geopolitikai feszültségek kiéleződése a Fed kamatpolitikája dacára változatlanul bizonytalanságot gerjesztenek a piacokon, ami újra az arany felé fordíthatja a tőketulajdonosokat.

Az arany piacát emellett számottevően befolyásolják indiai és kínai magánszemélyek anticiklikus befektetései is, amelyek már sok esetben megtámasztották a nemesfém kurzusát. Emellett az utóbbi időben a központi bankok is jelentős vásárlókká léptek elő.