Itt vannak a térfigyelő kamerák drámai felvételei az Árpád hídi halálos balesetről

halálos baleset, gázolás, autó, bicikli, Árpád híd, Budapest, karambol
Budapest, 2023. július 1. Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén. Eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Brutális balesethez riasztották a rendőröket az Árpád hídra szombat hajnalban. Egy biciklist halálra gázolt egy szalagkorlátot átszakító Mercedes és több ember megsérült. Erről osztott most meg új információkat a rendőrség és azokat a felvételeket is közzétették, amelyek megmutatják, pontosan mi történt, és ki hibázott.
Vágólapra másolva!

Július 1-én hajnali 00 óra 41 perc körül történt a baleset, amely versenyzés és a gyorshajtás miatt következett be. Ez hangzott el a BRFK pénteki sajtótájékoztatóján. Emellett az is kiderült, hogy ez egy spontán verseny volt, amely a Teve utcánál kezdődött és amelyben egy Mercedes mellett két BMW vett részt.

A Mercedes sofőrje azt mondta, a visszapillantóban úgy ézékelte, hogy az egyik BMW "rátapadt", ő ezért gyorsított, a másik sofőr pedig azt, hogy Mercedestől függetlenül gyorsult fel.

A többi közlekedő viszont egyértelműen azt érzékelte, hogy versenyeztek egymással.

A felvételből jól látszik, hogy az Árpád hídi felüljárója után a 690 lóerősre növelt teljesítményű Mercedes felgyorsított, a két BMW pedig lemaradt tőle. A Mercedes hirtelen balra csúszott, a vezetője jobbra kormányzással próbálta megoldani a helyzetet, de nem sikerült neki. Ezután csapódott a szalagkorlátnak a kocsi és gázolta halálra a fiatal biciklist.

- mondta Balogh Ádám r. ezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

Esélye sem volt a kerékpárosnak

A biciklis Benjámin 3D-modellezőként dolgozott, videójátékokhoz, illetve filmekhez készítette kül- és beltéri helyszíneket. Szabályosan haladt a kerékpársávban, amikor megtörtént a tragédia. Úgy tudni, mindkét lába leszakadt, amikor a Mercedes nekicsapódott.

„Az én majdnem 27 éves fiamat ölte meg ez a nyomorult. Egy szerető, összetartó, dolgos család vagyunk.

Elvette a legdrágább kincsünket, mert ő gyorsulni akart. Csak épp vezetni nem tud"

- írta a közösségi oldalán a gyászoló édesanya.

ennyi maradt a két luxusautóból a halálos baleset után Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Korábban is megírtuk, hogy

a két balesetező autó egymással versenyzett a balesetet megelőző pillanatokban.

Ráadásul a Mercedest vezető B. Dávid egyik ismerőse is erre utalt egy posztban:

A Mercedes sofőrjéről is sokminden kiderült. Van egy autókereskedése, a sportkocsik rajongója és rendszeresen részt vesz gyorsulási versenyeken: a neve megtalálható a tököli gyorsulási versenyek nevezési listáin is. A luxusautót nemrég szakszervizbe vitték. A műhely videóban mutatta be a ritkaságnak számító kocsit.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség péntekig senkit sem gyanúsított, mert elsőként azt vizsgálták, versenyzett-e egymással a három luxusautó és szakértőt is felkértek az autók állapotának kivizsgálására. Az igazságügyi műszaki szakértői véleményben az áll,

hogy a luxus-sportkocsi legalább 137 km/óra sebességgel száguldott,

mielőtt kisodródva elgázolta a szabályosan közlekedő kerékpárost. Emellett ez egy feltuningolt Mercedes-AMG E 63 S, amelyben ki volt kapcsolva a menetstabilizáló elektronika (ESP) a baleset pillanatában. Elképzelhető, hogy ha be lett volna kapcsolva, semmi gond nem lett volna a megcsúszás korrigálásával, mert az autó magától megoldotta volna.

Pénteken a kórházban fekvő, 33 éves sofőrt gyanúsítottként hallgatták ki halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

A férfi beismerő vallomást tett. Őrizetbe vették és indítványozták a letartóztatását.

A rendőrök azt ígérték, mostantól nagyon szigorúan fognak fellépni az ehhez hasonló gyorsulási versenyek résztvevőivel szemben és gyakoriak lesznek az ellenőrzések.