Vágólapra másolva!
A minimális célt elérte a feröeri bajnok Klaksvik otthonában a Ferencváros labdarúgócsapata, amely 0-0-s döntetlent ért el. A BL-nyitány tehát nagyon hasonlított az egy évvel ezelőtti első mérkőzéshez, akkor a kazah Tobol pályáján született meg ugyanez az eredmény. A Klaksvik egy kapufáig, a Fradi egy lesgólig jutott, s ne legyen kétségünk, hogy a nyolc nap múlva esedékes visszavágón a magyar csapat jut majd tovább.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Klaksvikból, a Feröer-szigetekről.

Két órával a Fradi első BL-selejtezőjének kezdete előtt szigorított egy kicsit a feröeri időjárás.

Ami újdonság volt, hogy feltámadt a szél, mire pedig megérkeztünk a klaksviki stadionba, egyre jobban esett, miközben a levegő hőmérséklete sem ment 10 fok fölé.

Ezt már aligha lehetett ideális futballidőnek nevezni, de ezzel nem lehetett mit tenni - Európa legszélsőségesebb időjárású területén voltunk. A helyieket ez nem nagyon zavarta, a kezdés előtt fél órával indultak meg a szurkolók. Nagy tömegre azért nem kellett számítani, már csak azért sem, mert a klaksviki ministadionba legfeljebb 1200-an fértek be. Azt mindenesetre jó volt látni, hogy magyar szurkolók is érkeztek Feröerre, volt, aki Magyarországról, de olyanok is akadtak, akik Dániából jöttek Klaksvikba.

A Fradi nyáron érkezett játékosai közül Varga Barnabás és Ibrahim Cisse kapott helyet a kezdőcsapatban. A Debrecenből még korábban leigazolt Baráth Péter szintén a kezdőtizenegyben találta magát, ugyanakkor az egyik legnagyobb név,

a szintén a nyáron érkező, az izaeli Mohammad Abu-Fani csak a kispadon kapott helyet.

Ez csak annyiban volt érdekes, hogy róla azt mondták: akkora erősítés lehet, amivel a Fradi a BL-csoportkörig menetelhet idén nyáron. A Fradi kezdőjében összesen négy magyar játékos kapott helyet, a már említett Varga és Baráth mellett Botka Endre és a kapus Díbusz Dénes.

Varga Barnabás volt a Fradi legveszélyesebb játékosa Forrás: fradi.hu

A kezdésre kicsit javultak a körülmények, a szél is veszített az erejéből.

A kapu mögötti utca házanak emeletén is gyülekezni kezdtek az emberek - ők voltak azok, akiknek nem kellett jegyet venniük, mert a konyhából simán nézhették a történéseket.

Akik viszont megvették a jegyeket, szépen megtöltötték a lelátókat, s a kezdésra nagyszerű hangulat alakult ki a ministadionban.

A két csapat hatalmas lendülettel kezdett, az első percekben óriási volt a vagdalkozás. Aztán az első nagy helyzetet a 3. percben a Fradi hagyta ki: Traoré kapu elé betekert labdájára Varga Barnabás robbant be, a válogatott támadó belepöckölt a labdába, de Jonatan Johansson hatalmas bravúrral kiszedte a jobb alsó sarokba tartó labdát. Ez óriási Fradi-helyzet volt.

A magyar bajnokcsapat technikai fölénye már az első percekben érezhető volt. A kis pálya és a műfű ugyanakkor alaposan megnehezítette a mieink dolgát.

Mindenesetre az első negyedórában hatalmas volt a Fradi labdabirtoklási fölénye.

Negyedóra elteltével a Klaksvik is megérkezett a pályára, s egy pillanat alatt forrósodott fel a levegő Dibusz Dénes kapuja előtt. A 17. percben egy hatalmas feröeri bedobás után Vegard Forren fejelt hat méterről, de Dibusz óriási bravúrral kiütötte a labdát a léc alól. Ez komoly hazai gólhelyzet volt, s ez a villanás mindenképpen figyelmeztetésül szolgált a Fradinak.

A Klaksvik az első félidő második felében komoly helyzeteket teremtett a Fradi kapuja előtt Forrás: Fradi.hu

A 22. percben lesgólig jutott el a Fradi. Varga szöktette Zachariassent a jobb szélen, a norvég játékos beadását pedig Traoré fejelt a kapuba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt, mert a beadás előtt Zachariassen lesen kapta a labdát.

A meccs első félidejének utolsó negyedórájában egyre több lett a szabálytalanság, az észt bírónak a sárga lapot is elő kellett vennie a 29. percben, amikor Da Silva tartott rá Botka bokájára. A 33. percben egy hatalmas bedobás után Dibusz öklözte ki röviden a labdát, az érkező Luc Kassi pedig hét méterről kapu fölé lőtte a kipattanót.

A 44. percben egy hatalmas bedobás után Jákup Andreasen csúsztatta meg a labdát, az érkező Vegard Forren pedig hat méterről a felső lécre fejelt.

Ez óriási helyzet volt. Ezzel zárult le az első félidő, amelynek az elején a Fradi nagy fölényben játszott, de a Klaksvik a kezdeti megilletődöttség után magára talált és jó néhány kellemetlen percet okozott a magyar bajnoknak.

A második félidőt is nagy lendülettel kezdte meg a KÍ csapata. A magyar bajnok a félpályára tolta fel a védekezését, voltak is kósza próbálkozások, de ezek nagy veszélyt nem jelentettek a Klaksvik kapujára. Az 54. percben Esiti kapott egy átadást, tolt egyet a labdát, majd 23 méterről kapura bombázott, de Jonatan Johansson kiöklözte a labdát. Ez nagy Fradi-lehetőség volt.

Kemény küzdelemre késztette a Fradit a Klaksvik Forrás: Micheller Szilvia/Micheller Szilvia

A 60. perctől kezdve némileg csökkent a hazai csapat lendülete. A Fradi kivárásra játszott, mert azt mindenki tudta, hogy egyetlen hazai megingás elég ahhoz, hogy a vendégek gólt szerezzenek. Olykor az egész Fradi hátrament védekezni - főleg a nagy feröeri bedobások alkalmával.

Ezek ugyanis állandó veszélyt jelentettek a magyar csapat védelmére - igaz, a KÍ ezen kívül mással nem nagyon tudott veszélyt okozni. Ám a helyi közönségnek ezzel a végtelenül egysíkú játékkal is nagy örömet szereztek a hazaiak, annak ellenére, hogy a második félidőben a hazai csapat egyáltalán nem lőtt kapura.

A 79. percben Botka harcolt meg a labdáért a jobb szélen, majd élesen középre lőtt, azonban az érkező Varga elől Danielsen el tudta pöckölni a labdát.

A 87. percben a semmiből jött az újabb feröeri helyzet, de Civic az utolsó pillanatban menteni tudott.

A meccs utolsó pár perce eseménytelenül pergett már le. A Fradi túlélte ez a kalandot, nem kapott ki, nem sérült meg senki és a két csapat közti tudásbeli különbséget látva egészen biztosak lehetünk abban, hogy az egy hét múlva esedékes budapesti visszavágón tovább fog jutni a Ferencváros.

Labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés: KÍ Klaksvik (feröeri) - Ferencváros 0-0.