Washingtont elemészti a bűnözés, a városi tanácsnak radikális lépést kellett tennie

Horizontal ILLUSTRATION POLICE VEHICLE BLOCKADE POLICE AND SURVEILLANCE POLICE CHECK
Police cars block a street after a shooting at a restaurant in Washington, DC, on July 22, 2021. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A washingtoni tanács kedden elfogadta a brutális bűnözéssel kapcsolatos sürgősségi törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a bíráknak nagyobb mozgásteret biztosítson, mivel a város az erőszakos bűncselekmények számának ugrásszerű emelkedésével küzd.
Vágólapra másolva!

A szavazás előtt Phil Mendelson, a Kerületi Tanács elnöke azt mondta:

Rendőrautó, Washington D.C. (Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP) Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Ez a mondata figyelemre méltó fordulatot jelentett a márciusi kijelentéseihez képest, amikor azt sugallta, hogy a magas bűnözés csak illúzió, ami háttérbe szorítja a valóságot.

"Tudom, hogy ez ellentmond a közhiedelemnek - és amikor a bűnözésről van szó, fontos, hogy az emberek hogyan érzik magukat -, de Washingtonban nincs bűnügyi válság" - mondta akkor Mendelson.

A washingtoni rendőrség adataiból kiderül, hogy 2022 és 2023 között elképesztő mértékben nő a bűnözés minden területen:

az emberölések 17%-kal, a szexuális bűncselekmények 35%-kal, a rablások pedig több mint 50%-kal emelkednek.

A sürgősségi közbiztonsági törvényjavaslat egy olyan vitatott bűnügyi törvényjavaslat elemeit tartalmazza, amelyet a kongresszus idén megszavazott. A korábbi változat kritikusai azzal érveltek, hogy az túlságosan enyhén kezel bizonyos bűncselekményeket.

Az új törvényjavaslat szigorítja a különböző bűncselekmények, például a nyilvános lövöldözés, a fojtogatás és az autólopás büntetési tételeit. A törvényjavaslat emellett megkönnyíti a bírák számára, hogy az erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítottakat őrizetben tartsák a tárgyalásig.

Brooke Pinto tanácsos, a törvényjavaslat támogatója hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy

Washingtonban szükségállapot van.

A törvényjavaslatot 12-1 arányban fogadták el a keddi rendkívüli ülésen.