Ez az a négy pont, ami megsemmisíti Karácsony védekezését a pénzmosási botrányával kapcsolatban

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Több mint két hete nem lehet tudni, kik küldték Karácsony Gergely kampánytámogató szervezetének azt a több mint félmilliárd forintot, amit a főpolgármester párttársa fizetett be a 99 Mozgalom bankszámlájára. Közben sok nyilatkozat, magyarázkodás és számos fontos új információ került nyilvánosságra. Ezek alapján jó eséllyel újabb külföldi finanszírozási botrány alakul ki, ami ráadásul felveti a pénzmosás gyanúját is. A Magyar Nemzet összeállításában sorra vette az eddig megismert tényeket, állításokat és cáfolatokat, valamint a gyanús körülményeket.
Vágólapra másolva!

Miután a Nemzeti Információs Központ (NIK) feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését, kiderült, hogy Karácsony Gergely választási kampányszervezetének, a 99 Mozgalomnak a bankszámlájára több mint félmilliárd forint érkezett 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között - írja a Magyar Nemzet.

Perjés Gábor, Karácsony párbeszédes párttársa, II. kerületi önkormányzati képviselő tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban".

Ezt állítja Karácsony

Miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy az előválasztási kampányát támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az 506 millió forint.

Karácsony állítja, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Néhány nappal később a főpolgármester interjút adott az Index és az ATV közös podcastműsorában, ahol nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson. Amikor a riporter ismét nekiszegezte a kérdést: el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy támogatta Karácsony Gergely kampányát, hogy már rég visszalépett a jelöltségtől, a főpolgármester csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki".

Ugyanebben a műsorban a korábbi állítását már lényegesen árnyalta, ugyanis az első nyilatkozatában mikroadományokról beszélt, amit zárt adománygyűjtő ládákban kalapoztak össze, majd itt már egészen mással állt elő. Arra a riporteri felvetésre, hogy nem sokan járnak kampányrendezvényekre euróval a zsebükben, Karácsony azt felelte: "nyilván vannak gazdag emberek, akik euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyarok, nem tudom." A Magyar Nemzet szerint Karácsony ezzel két fontos részletet is elárult:

egyrészt cáfolta a mikroadományokat, másrészt elszólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között.

Saját magát cáfolta meg Karácsony Gergely a körülötte kialakult kampányfinanszírozási botrányban Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Csakhogy közben négy olyan eleme is van a történetnek, ami erősen megkérdőjelezi Karácsony védekezésének hitelességét.

1. Hiányzó jegyzőkönyvek

A napokban újabb fejlemények erősítették a gyanút, hogy a főpolgármester valótlanságokat állít. Az adománygyűjtés szabályait részletező kormányrendelet kimondja többek között azt is, hogy

  1. a gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselőjének jelen kell lennie, akik
  2. jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek szerint vagy leltár szerint),
  3. ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről.

A mai napig azonban Karácsonyék nem mutattak be ilyen jegyzőkönyvet, és gyűjtőládát sem látott senki.

2. A 123 millió forintos kérdés

Az adománygyűjtésről szóló magyarázat valóságtartalmát erősen megkérdőjelezik egyéb tények is, például azok az adatok, amelyeket maga a 99 Mozgalom rögzített az éves beszámolóiban.

Az idén június 6-án közzétett újabb pénzügyi beszámoló szerint az egyesület 2022-ben 390 millió forintnyi bevételhez jutott, amit már adományként tüntetett fel. Külön érdekesség, hogy itt már a 2021-es mintegy 263 millió forintot is adományként jegyzik, noha egy évvel korábban a támogatások rovatban szerepelt a tetemes összeg.

Mindenesetre 2022-ben a Perjés Gábor nevére bejegyzett egyesület kiadásként 367 millió forintot írt a dokumentumba, így elvileg az „adománygyűjtő dobozokban" 22,6 millió forint maradt. Ha összevetjük a 99 Mozgalom pénzügyi beszámolóját a titkosszolgálati jelentéssel, akkor további százmillió forint eredete és sorsa vész homályba.

A NIK-féle dokumentum szerint ugyanis Perjés Gábor 2022-ben összesen 243,5 millió forintot fizetett ki Karácsony kampányára. A beszámolójukban azonban 367,3 millió forintnyi „anyagi ráfordítást" dokumentáltak, ami felveti a kérdést: mi a helyzet 123,8 millió forinttal? Ha ebből levonjuk azt a 22,6 milliót, amit az egyesület tárgyévi eredményként feltüntetett, 101 millió forint sorsa továbbra is kérdéses.

3. Mit keresett ott Korányi Dávid?

Mint ismert, Korányi Dávid egészen tavaly év végéig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, de miután ideje nagy részét New Yorkban töltötte, a főpolgármester megszüntette a megbízatását.

Bár Karácsony Gergely tagadja, hogy Korányi és az általa vezetett Action for Democracy a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt, ez sokkal hihetőbb és életszerűbb magyarázat lenne a félmilliárdos támogatás eredetére, mint az adománygyűjtő ládákról szóló, ellentmondásokkal terhelt magyarázkodás.

Ezt látszik alátámasztani, hogy előkerült egy felvétel, amelyen Korányi Dávid egy politikai rendezvényen a színpad mögött figyelte az éppen beszédet mondó főpolgármestert. Felvetődik a kérdés:

Korábban az is kiderült, hogy az Action for Democracy honlapján egy ideig Karácsony Gergely mozgalma is szerepelt a támogatottak között, majd tévedésre hivatkozva levették onnan.

4. Belső leleplező nyilatkozat

Szintén kikezdi Karácsony védekezését, hogy Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, azt állította az Index műsorában:

Állítása szerint azért jött külföldi valutákban a támogatás, mert külföldi támogatók adták.

A Magyar Nemzet értékelése szerint tisztázásra vár sok gyanús körülmény, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek, illetve költségvetési csalás gyanújával érkezett feljelentés miatt a NAV már nyomozást indított az ügyben.