Vágólapra másolva!
A fukuokai vizes világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re győzött az 5-8. helyért rendezett helyosztón Görögország ellen, így az előző négy világbajnokságon győztes Egyesült Államok válogatottjával találkozik az ötödik helyért. 

Bíró Attila szövetségi kapitány a 15 fős keretből ezúttal Dömsödi Dalmát és Hajdú Katát hagyta ki.

Mindkét oldalon kihagyott lövésekkel indult a találkozó, majd Faragó Kamilla révén a magyarok kerültek előnybe, de gyorsan érkezett a görög válasz. A rivális elhibázott egy ötméterest, elöl viszont Mahieu Geraldine szedett össze centerben egy rossz passzt és húzott szépen a kapuba.

Az első szünetig nem változott az eredmény, a magyarok lövései nem jelentettek komoly veszélyt, hátul azonban Magyari Alda háromszor is nagyot védett.

Parkes Rebecca (j) és a görög Eleftheria Plevritou a női vízilabdatorna 5-8. helyért játszott Görögország-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A második játékrész görög góllal és kihagyott magyar fórral indult, majd Garda Krisztina nyolc méterről vette be a rivális kapuját. Bíró Attila együttesének támadásaiban sok volt a hiba, Magyarinak köszönhetően azonban addig sikerült megőrizni az előnyt, amíg a görögök egymást követő három fórjukból egyet be nem lőttek. A nagyszünet előtt 59 másodperccel történelmi pillanatot láthattak a nézők, a csapatkapitány Keszthelyi Rita talált be, akinek ez volt a 700. gólja a nemzeti csapatban.

A fordulást követően a Parkes Rebecca által kiharcolt ötméterest Keszthelyi értékesítette, a görögök azonban két gyors góllal - mindkétszer elcsúszott a magyar védekezés - egyenlítettek. Garda újabb távoli bombájára Eirin Ninu válaszolt közelről. Ezt követően mindkét gárda percekre "elakadt", végül a magyaroknak sikerült továbblépniük, Gurisatti Gréta értékesítette a fórt. A görögök szintén létszámfölényben egyenlítettek, de Faragó Kamilla a túloldalon ugyancsak belőtte az emberelőnyt. A magyaroknak még a szünet előtt egy megúszás után Keszthelyi révén sikerült kettővel ellépniük az utolsó felvonás előtt.

A záró nyolc perc elején Gurisatti lőtt kapufára egy fórt, a második megjátszása előtt viszont Bíró Attila időt kért: a megbeszélés után azonban a magyar lövés a blokkról pattant ki.

Magyari újabb védése után harmadszor támadhatott a háromgólos vezetésért a magyar csapat, Gurisatti viszont jócskán fölé ejtett. A görögök meg is bosszulták a hibát, Eleni Szenaki centerből talált be.

Mahieu Geraldine (b) és a görög Margarita Plevritou a női vízilabdatorna 5-8. helyért játszott Görögország-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarokat újfent Garda mozdította el a holtpontról, de a görögök szerencsés góllal zárkóztak, mivel a blokkoló Leimeter Dóra gyakorlatilag a saját kapujába ütötte a labdát. A görögök másfél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért, de három magyar blokkolt hősiesen a kapuban. Elöl fórt kapott a magyar csapat, a kapitány megint időt kért,

a figura Szilágyi Dorottyára jött ki, ő viszont nem tudta lezárni a meccset, megtette viszont a túloldalon Magyari egy remek védéssel.

Bíró Attila együttese a pénteki helyosztón az előző négy vb-n és három olimpián győztes amerikai válogatottal találkozik. A két gárda tavaly a margitszigeti döntőben csapott össze.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat nem szerez kvótát a világbajnokságon, ahonnan a két döntős biztosítja helyét a jövő évi, párizsi játékokra.

Eredmény:
női vízilabdatorna, az 5-8. helyért:
Magyarország-Görögország 10-9 (2-1, 2-2, 5-4, 1-2)
gólszerzők: Garda, Keszthelyi 3-3, Faragó, 2, Mahieu, Gurisatti 1-1, illetve Ninu 3, Elefterianu 2, E. Plevritu, Miriokefalitaki, V. Plevritu, Szenaki 1-1

Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Parkes, Máté, Keszthelyi - cserék: Rybanska, Faragó, Mahieu, Máté, Garda, Leimeter