Kegyetlen őszinteséggel mesélt élete utolsó interjújában Sinéad O'Connor

Sinead O'Connor
Vágólapra másolva!
Szerda este, 2023. július 26-án érkezett a hír, hogy 56 éves korában meghalt a legendás ír énekesnő, Sinéad O'Connor. A hányattatott sorsú művész rengeteg tragédiát, nehéz gyerekkort és számtalan küzdelmet tudhatott maga mögött az életben, melyről megrázó interjút adott a halála előtt.
Vágólapra másolva!

Sinéad O'Connor egyedi stílusával és énekhangjával vált igazán népszerűvé, de mindig tartózkodott attól, hogy átformálják őt egy teljesen másik emberré. Sosem követte a divatot, valójában nem is akart popsztár lenni, csak zenélni szeretett volna. Karrierje kezdetéről, nehéz gyerekkoráról és az őt ért tragédiákról is beszélt élete utolsó interjújában, melyet a Sky TV készített vele Nothing Compares címmel. A díjnyertes dokumentumfilmet újra műsorra tűzik, július 29-től válik elérhetővé a Sky Documentaries oldalán.

A dokumentumfilmben kegyetlen őszinteséggel meséli el az énekesnő, hogy anyja hogyan bántalmazta őt gyerekkorában fizikailag, mentálisan és szexuálisan is. Ez egy életre rányomta a bélyegét az ír énekesnő életére, folyamatosan problémái voltak, kábítószerfüggőségével is sokáig küzdött.

Nagyon nehéz volt számomra a tudat, hogy popsztár lettem, mert nem ezt akartam. Csak ordítani akartam" - mondja a dokumentumfilmben karrierje kezdetéről O'Connor.

Miután anyjától megszabadult, az apjához került, de problémás kamasz volt, így 15 éves korában egy fiatal bűnelkövetők otthonába küldték, mert többször is elkapták lopás közben. Bár rossz körülmények közül érkezett, mégis megviselte, hogy elszakadt a családjától annak ellenére, hogy azok bántalmazták őt. Azonban így indulhatott el a karrierje, mivel a nevelőotthon egyik apácája fedezte fel Sinéad O'Connor zenei tehetségét, aki egy gitárt is vett neki és segítette a tanulásban. Innen már csak pár lépés volt és megkapta első lemezszerződését.

De olyan országból jöttem, ahol gyakran voltak utcai zavargások, hogy az emberek hangját meghallják a hatalmasok, így nekem is ezt kellett tennem. A művészet erre való" - magyarázta utolsó mélyinterjújában az énekesnő, aki folyton lázadt a rendszer ellen, és soha nem adta fel önmagát. Azért, hogy ne csináljanak belőle tipikus cicababát, inkább a haját is leborotválta, ezzel is tiltakozva az ellen, hogy külsejébe is bele akarnak szólni - írja a Bors.

Később még inkább eldurvult a helyzet közte és lemezkiadója között, akik azt akarták, hogy vetesse el első gyerekét, mert ártana karrierjének. O'Connor persze nem engedelmeskedett a kérésnek, mindig a saját feje után ment. Később az egyházzal való konfliktusa miatt is rengeteg támadás és fenyegetés érte, kábítószerfüggő lett, amiből nagyon nehezen kezelték ki. Tavaly kisebbik fia, a 17 éves Shane öngyilkosságot követett el, édesanyja valószínűleg ezt a gyászt nem tudta feldolgozni halála napjáig.

Sinead O'Connor öngyilkos gondolatokkal küzdött, többször is megijesztette rajongóit Forrás: Facebook/Sinead O'Connor

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!