Kitépték az újságíró kezéből a telefont és őrjöngve ordítani kezdtek

fbl Horizontal
KI Klaksvik players celebrate after winning the penalty shootout against BK Hacken during the UEFA Champions League second leg of the second qualifying football match between BK Hacken and KI Klaksvik at the Bravida Arena in Gothenburg on August 2, 2023. (Photo by Adam IHSE / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Bár a ferőeri KÍ Klaksvík focicsapata két héttel ezelőtt éppen a Ferencváros elleni BL-selejtező visszavágóján is csinált egy csodát Budapesten, az ennél is nagyobb szenzáció szerdán este Göteborgban következett, amikor a BL kvalifikációs szakasz második köréből is továbbjutott a félamatőr KÍ. Ez pedig már valódi sporttörténelem, hiszen a feröeri bajnok lesz az első csapat a szigetországban, amely biztosan ott lehet valamelyik nemzetközi kupasorozat főtábláján. Akár a BL-ben, akár az El-ben is. De a Konferencia Ligában már biztosan. A kis ország első, igazán meghökkentő focicsodáját is Svédországban írták. Nem ma történt. 1990. szeptember 12-én Landskronában. Svédországban.

33 évvel ezelőtt még nem tudtuk, mi az a közösségi média. Nem ismertük az internet szót.

1990. szeptember 12-én késő este a Kossuth rádió hallgatóinak talán fel sem tűnt, amikor az ügyeletes sportszerkesztő, Vass István Zoltán annyit mondott, hogy a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők 4-es csoportjában a Feröer-szigetek 1-0-ra nyert Ausztria ellen a svédországi Landskronában.

Már csak azért sem kelthetett mindez idehaza feltűnést, mert ugyanezen a napon a magyar labdarúgó-válogatott Londonban, a Wembley Stadionban játszott barátságos meccset az angolokkal és a Mészöly Kálmán irányította csapatot Gary Lineker góljával 1-0-ra legyőzte Anglia.

Az események egy nappal később, 1990. szeptember 13-án gyorsultak fel. Az aznap esti Telesport adás műsorvezetője rejtélyesen a következőket mondta.

Majd vett egy nagy levegőt és kimondta az addig tényleg elképzelhetetlen mondatot: a Feröer-szigetek labdarúgó-válogatottja Európa-bajnoki selejtezőn 1-0-ra nyert Ausztria ellen a svédországi Landskronában.

Jens Martin Knudsen, Feröer nemzeti hőse. Gyapjúsapkája ma már a helyi múzeumban van Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokságon az osztrák csapat is részt vett. A csoportmérkőzések során 1-0-ra verték az amerikai együttest, ugyanilyen arányban kaptak ki a rendező olaszoktól és a csehszlovákoktól is. Két ponttal, 2-3-as gólkülönbséggel kiestek. Ez nem különösebben rázta meg az osztrákokat, mondhatni, szereplésük papírforma volt.

Nem úgy a szeptemberi Eb-selejtező, amelyre úgy utaztak el Svédországba, hogy számukra csak a gólkülönbség volt a kérdéses.

Azaz, hogy mennyit hintenek a nemzetközi mezőnyben teljesen ismeretlen Feröer-szigeteknek. Az előzetes nyilatkozatokat olvasva annyira nem foglalkoztak az ellenféllel, hogy az már szinte bántó volt mindenkire nézve. Mindenkire, de különösen a Feröer-szigetek válogatottjára, amely tényleg teljesen esélytelenül vágott neki a kvalifikációs sorozatnak. Ezt tükrözte nagyjából az osztrák szövetségi kapitány, Josef Hickersberger meccs előtti nyilatkozata, aki az ellenfélről gyakorlatilag egy szót sem ejtett. Ez már csak azért is volt arcátlanság,

mert a feröeri válogatottnak ez volt az első nemzetközi tétmérkőzése bármely selejtező sorozatban.

De térjünk most vissza a Telesport adásához, ahol a következők hangzottak el.

Majd következett az az összefoglaló, amelyet most önök is láthatnak a Feröer-szigetek–Ausztria labdarúgó Eb-selejtezőről, amelyet a skandináv csapat 1-0-ra nyert meg a kissé dölyfös sógorok ellen. A feröeri kapuban egy furcsa ember ugrált bojtos fehér gyapjúsapkában.

Ő volt Jens Martin Knudsen, aki a szigetek mindmáig leghíresebb és legismertebb sportolója.

Bár könnyen lehet, hogy ez a tény szerdától másképpen lesz, mert az első helyet átveszi a KÍ csapata.

De Knudsen Feröeren tényleg hős. Olyannyira az, hogy kalandos életéről a Bojtos sapkás kapus címmel önéletrajzi könyv is megjelent. Büszkén mondom, hogy nekem ez a könyv megvan, sőt a főhős dedikálta is nekem. 2013-ban találkoztam vele egy runavíki bisztróban. Éppen a helyi halfeldolgozó üzemből érkezett, azt vezette. Az osztrákok elleni meccsről így beszélt:

– mondta Knudsen. "Akkor egyetlen pályánk sem volt alkalmas arra, hogy nemzetközi mérkőzést rendezzünk a szigeteken.

Emlékszem, a kissé nagyképű osztrákok az összecsapás előtt azon mulattak, hogy a bojtos gyapjúsapkámban futottam ki a gyepre.

Később már nem vigyorogtak: győzelmünk után lehajtott fejjel hagyták el a stadiont. Nem úgy, mint mi. Akkoriban nem létezett mobiltelefon, hazámból egyetlen újságíró jött a meccsre. Neki volt egy vezetékes telefonja a sajtópáholyban; oda rohantunk fel, kitéptük a kezéből a kagylót, és valamennyien a szüleinket hívtuk.

Jens Martin Knudsen önéletrajzi könyve, a Kalapos kapus Forrás: Lantos Gábor

2013-as találkozásunk alkalmával Jens Martin Knudsen másról is mesélt.

Ekkor csak megkérdeztem Knudsentől, hogy hol van a sapkája? „A városi múzeumban. Nem passzióból hordtam: egy gyermekkori fejsérülés volt az oka annak, hogy a meccsek közben is viselnem kellett. Az idő múlásával hozzám nőtt. Sokan kérdezték: hány ilyen fejfedőm volt? Tudom, meglepő lesz a válasz, de csak egy.

Ma már az is bájos tévedésnek tűnik, ahogy a Nemzeti Sportban Knudsen gyapjúsapkáját sísapkának nevezték. Hogy a magyar sajtó mennyire nem tudott mit kezdeni Feröer 1-0-s győzelmével Ausztria ellen, arra álljon itt néhány korabeli idézet. A Népszabadság 1990. szeptember 14-i számában Várnai Iván külön cikkben elmélkedett Feröerről. Az északi csapat osztrákok ellen aratott sikerét ahhoz a Kamerunhoz hasonlította, amely az 1990-es világbajnokságon szenzációs játékával nyerte el az egész világ szimpátiáját. Várnai így folytatta:

A szerző dedikálta a könyvet a cikk szerzőjének Forrás: Lantos Gábor

A Nemzeti Sport a meccs után két nappal idézte az osztrák szövetségi kapitány, Josef Hickersberger nyilatkozatát.

Le is vonta, nem volt, nem lehetett maradása.

Hogy a svéd bajnok, a BK Häcken háza táján mit gondolnak a szerda esti kiesésről, azt nem tudni pontosan, de már azért is hálát adhatnak az UEFA-nak, hogy eltörölték az idegenben lőtt gólok szabályát.

A régi rendszer szerint ugyanis a KÍ már 90 perc játék után továbbjutott volna,

hiszen a feröeri első meccsen elért 0-0 után idegenben rúgott két gólt, a 2-2 is nekik kedvezett volna. Ám az új szabály szerint hosszabbítás következett, amelyben a svédek vezettek 3-2-re. Ez sem roppantotta össze a KÍ-t, amely újra egyenlített, majd a tizenegyes-párbajban ki is ejtette a svédeket.

Meddig juthat el a kis feröeri csapat? Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csütörtök reggel megjelent svéd cikkek sem tudtak mit kezdeni ezzel az eredménnyel és azzal, ami Göteborgban történt.

A nagyobb újságok kínjukban abba kapaszkodtak, hogy a KÍ nem véletlen ejtette ki a Ferencvárost az első körben, s a svéd bajnok eltakarítása csak megerősítette azt, hogy nem lehet lenézni őket.

A Häcken edzője ólomlábakon vánszorgó játékosairól, meg arról beszélt, hogy a kettős terhelés miatt (Svédországban zajlik a bajnokság) a focisták nagyon fáradtak voltak. Mi mást mondhatott volna? Legfeljebb annyit, amit 1990 őszén az osztrákok kapitánya, aki az Eb-selejtezős fiaskó után azonnal lemondott.

A KÍ ezzel sporttörtnelmet írt, mert a Feröer-szigetekről még egyetlen csapat sem jutott be valamelyik nemzetközi kupasorozat főtáblájára.

Azzal, hogy a Klaksvík kiejtette a svéd bajnokot, a Konferencia Liga főtábla már biztosan megvan nekik. De ők ennél többre vágynak. A BL-ben a következő ellenfél a norvég bajnok Molde lesz, az első meccset most Norvégiában rendezik majd, s a visszavágóra kerül sor Tórshavnban. Azért ott, mert ezen a szinten a KÍ már nem játszhat a saját stadionjában, amely borzasztó igazságtalan döntés. Miben különbözik egy első selejtezős kör a harmadiktól? Semmiben.

Ugyanakkor az is gaz, hogy a Feröeren kitörő és egyre magasabbra csapó futball-láz miatt arra is van esély, hogy a Tórsvøllur Stadionban is telt ház legyen.

Az esélyekről a történtek után azért felesleges beszélni, mert a KÍ sem a Fradi, sem a Häcken ellen nem volt esélyes. A Molde ellen sem lesz az. De itt már tényleg bármi megeshet.

Így ünnepelte a továbbjutást a KÍ csapata Göteborgban Forrás: AFP/Adam Ihse

Amennyiben a KÍ a norvégok ellen is továbbjut, akkor az Európa-liga főtáblás szereplés biztos, s játszhat a BL-playoffban is. Amennyiben a Molde nyer, akkor a feröeri csapat az Európa-liga playoffba esik le. Ott az EL-főtábláért játszhat, ha ott kikap, akkor jöhet számukra a Konferencia Liga főtáblája.

Elvileg az sem kizárható, hogy a KÍ újra összekerülhet a Fradival a harmadikszámú kupasorozat csoportkörében - de a Fradinak oda el kell jutnia, míg a KÍ már ott van.

Sok egyéb kérdést vet még fel ez a főtáblás szereplése a Klaksvíknak. Az már biztos, hogy 2023 késő őszén, november 30-án hazai meccset rendeznek Feröeren, ha a sorsolás úgy hozza, hogy az 5. fordulóban otthon játszik a KÍ. (Ilyenkor az UEFA azért figyel az időjárási és a földrajzi körülményekre és irányított sorsolást rendel el, szóval, azt nagyjából kizárhatjuk, hogy december 14-én Feröeren játszik a Klaksvík.)

A feröeri bajnok számára amúgy nagy fejtörést okoz, hogy az ország bajnokságának leállása után a csapatnak csaknem 2 hónapig együtt kell maradnia és így készülnie a főtáblás meccsekre.

Kérdés továbbá, hogy az amatőr vagy félamatőr státuszban lévő játékosok munkaadói mennyire tolerálják azt, hogy a játékosoknak beesett egy kis extra meló a KÍ csapatában. Eddig ugye csak nyáron kellett ezzel számolni, azt meg lehetett tervezni júliusra meg augusztusra. Most azonban kissé más lett a helyzet.

Klaksvik városa, ahol Turi Géza a bajnokcsapat kapusedzőjeként dolgozik Forrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne/Patrick Dieudonne

A KÍ csodájára most már egész Európa felfigyelt. A közösségi médiában látható kommentek és megjegyzések azt mutatják, hogy ennek a félamatőr csapatnak egyre többen szurkolnak. Mert a mesék a mai, modern fociban ritkán léteznek. És azokat sem a sziklákon ülő, pipázó juhpásztorok írják.