Betiltotta India a számítógépek importját

Digitális nomád Budapesten
A determined young woman stands with a pc tablet in the square of a big European city. Communicates self-confidence as a modern tourist, student or digital nomad
Vágólapra másolva!
Vegyenek helyileg előállított termékeket a vállalkozások és a fogyasztók.
Vágólapra másolva!

Semmiből jött és azonnali hatályú lépést jelentett be csütörtökön az indiai kormány, betiltotta az előre összeépített asztali számítógépek, laptopok, átalakítható formatervű notebookok, továbbá táblagépek importját. A valamiért mindenképp importálni kívánó cégeknek külön engedélyért kell folyamodniuk, azaz jó indokot kell felhozniuk arra, hogy miért kívánnak efféle termékeket behozni az országba.

Alaposan meglephette a számítógépek gyártóit a legújabb fordulat Forrás: Shutterstock/Rocket Stock

A lépés célja a kérdéses típusú eszközök indiai gyártásának kikényszerítése, a kormány azt szeretné, amennyiben a Dellhez, a HP-hoz, az Acerhez, a Lenovóhoz, továbbá az Apple-höz hasonló cégek Indiában készítenék a belföldi értékesítésre szánt termékeiket.

Ez nem az első eset, hogy az indiai kormány az ország gazdaságának erősítése céljából agresszíven beleavatkozik a szabadpiaci folyamatokba, 2020-ban ugyanígy a tévék importjára csapott le, mire a nagy gyártócégek őrülten invesztálni kezdtek a helyi tévégyártás fejlesztésébe. Emellett rendkívül magas vámot vetett ki az importált telefonokra, hogy az ázsiai gyártású készülékek ne lehessenek olcsóbbak az indiai gyártásúaknál.

India éves importjának eddig olyan 1,5%-át tették ki a számítógépek és a tabletek, a befutott termékek körülbelül fele Kínában készült.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!