Itt a váratlan német fordulat

SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. március 24. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának keretében tartott kibővített euróövezeti csúcsértekezletre érkezik az esemény második napján, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Olaf Scholz német kancellár üdvözölte a közelmúltban Szaúd-Arábia által szervezett ukrajnai békekonferenciát, többek között erről is beszélt a hétvégén a ZDF német közszolgálati televíziónak.
Vágólapra másolva!

A Dzsiddában megrendezett ukrajnai békecsúcs egy "nagyon különleges" esemény volt - mondta Olaf Scholz német kancellár, aki nagyobb diplomáciai erőfeszítéseket sürgetett a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus lezárása érdekében.

- nyilatkozta a német kancellár.

Moszkva ugyanakkor úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a szaúdiak által szervezett tárgyalásokat, és Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette:

Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy vegyék figyelembe érdekeiket a béketárgyalások folyamán Forrás: Izvesztyija.ru/TASS/Origo

A dzsiddai találkozó, amelyen a részt vevő nemzetek biztonsági tanácsadói és magas rangú diplomatái vettek részt,

nem hozott érdemi eredményeket, a résztvevők csak abban tudtak megállapodni, hogy tiszteletben kell tartani az ENSZ Alapokmányát és Ukrajna területi integritását.

Arra a kérdésre, hogy milyen kilátások vannak az Ukrajnának nyújtott további katonai támogatásra, és különösen a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták állítólag küszöbön álló szállítására, a német kancellár nem adott közvetlen választ.

A legtöbb nyugati országgal ellentétben Németország sokáig visszakozott precíziós katonai eszközök leszállítására vonatkozó ukrán követeléseknek. A helyzet az év elején változott meg, amikor Berlin engedett a növekvő nyomásnak, és beleegyezett a Leopard 2 harckocsik szállításába, valamint lehetővé tette harmadik felek számára, hogy német gyártmányú katonai járműveket exportáljanak Ukrajnába.