Egy kivételes ősgerinces lelőhely, Iharkút

Iharkút
Iharkút - ásatási helyszín.
Vágólapra másolva!
A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány rendszeresen lehetőséget teremt, hogy a nagyközönség betekintsen az Iharkúton folyó ásatási munkálatok menetébe. A programsorozat kiemelt célja az ismeretterjesztés, hiteles forrásból való tájékozódás. Belepillanthatunk milyen is egy ásatás, hogyan is működik a hazai őslénytani kutatás, megtudhatjuk akár a tudományos újdonságokat és az elmúlt évek legérdekesebb leleteit. - hívja fel a figyelmet Ancsin Gergely és Dr. Pósa Patrícia a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport munkáját az egyes ásatások alkalmával számos önkéntes segíti. A cél, hogy minél pontosabban tanulmányozzák, rekonstruálják azt a 85 millió évvel ezelőtti világot, ahol a bakonyi dinoszauruszok is éltek. Aprólékos munkával rétegről-rétegre, négyzetméterről-négyzetméterre haladnak, „kalapálják" a kőzetet, megvizsgálva minden egyes darabot. Majd az előkerülő fosszíliák maradványait letisztítják, geodéziai pontossággal bemérik a megtalálásuk helyét, majd becsomagolják, és a laborban további vizsgálatoknak vetik alá (mely faj kerülhetett elő, hogyan helyezkedtek el a maradványok egymáshoz viszonyítva...).

A lelőhelyen eddig nemcsak dinoszaurusz nyomaira bukkantak, hanem növényekre, csigákra, sőt egyéb gerincesekre is.

Iharkút - ásatási helyszín. Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/hir/egy-kiveteles-osgerinces-lelohely-iharkut#prettyPhoto[938998]/3/

Eddig több mint 40 gerinces állat leletei kerültek elő (dinoszauruszok, repülő hüllők, édesvízi moszaszauruszok, krokodilok, különféle halak). Mára Európa egyik legfontosabb és legnagyobb intenzitással tanulmányozott késő-kréta időszaki ősgerinces lelőhelyévé vált.

A rendezvényre megváltott jeggyel, és az ott vásárolt poszter, könyv, mágnes, jelvény vásárlásával támogatták a résztvevők a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat.

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park: https://www.bfnp.hu/)