Rémisztő hatékonysággal tudja ellopni a jelszavakat a mesterséges intelligencia

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
An anonymous hacker without a face uses a mobile phone to hack the system. Stealing personal data and money from Bank accounts. The concept of cyber crime and hacking electronic devices
Vágólapra másolva!
A hónap elején rémisztő kutatási eredményeket tettek közzé brit informatikus tudósok. A kutatók arra jutottak, hogy a hackerek által használt mesterséges intelligencia döbbenetes pontossággal képes megszerezni gyanútlanok jelszavait, csupán „meghallgatva" a gépelésüket a billentyűn.
Vágólapra másolva!

Brit számítógépes tudósok egy csoportja nemrég arra képzett ki egy mesterséges intelligencia szoftvert, hogy azonosítsa a billentyűleütések által keltett hangokat a MacBook Pro 2021-es verzióján – vagyis egy népszerű laptopon.

Amikor a programnak zöld jelzést adtak egy okostelefonon, akkor az derült ki, hogy

a szoftver 95 százalékos pontossággal képes reprodukálni a „kihallgatott" laptopon begépelt jelszót

– derül ki a Cornell Egyetem által közzétett kutatási eredményekből. A telefont 17 centiméterre helyezték el a számítógéptől.

Egyre veszélyesebb a mesterséges intelligencia a hackerek kezében Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 dotshock/Shutterstock. No use without permission./Dotshock

A kutatók azt is megvizsgálták, mennyire hatékony a program, ha egy laptop mikrofonján „hallgatja" a közeli gépelést, egy Zoom videokonferencia során.

Ebben az esetben a mesterséges intelligencia 93 százalékos pontossággal reprodukálta a billentyűleütéseket.

A kutatást végző szakemberek az eredmények kapcsán hangsúlyozták, a mesterséges intelligencia eddig ismeretlen vagy teljesen figyelmen kívül hagyott eszközöket ad a csalók és hackerek kezébe. Ez pedig azt is jelenti, hogy az embereknek minden eddiginél jobban oda kell figyelniük az érzékeny adataikra.

Forrás: New York Post