Georg Spöttle: A halálos szünet után újraindul a tanév Mariupolban

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, Donbász, Dombasz, tank, katona
Photo released by the Ukraine Armed Forces on Tuesday March 8, 2022 shows Ukrainian soldiers from the Brigade is the 93rd Independent Kholodnyi Yar Mechanized Brigade of the Ukrainian Ground Forces inspect destroyed military vehicles left by the Russia army in the battle in Donbas area. (Ukraine MOD handout via EYEPRESS) (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Az iskolában friss festékszag terjengett, a vadiúj ablakok csillogtak a nyári napon. Még tart a másfél éves vakáció, de a rommá lőtt városban már vásárolják a füzeteket és az iskolatáskákat.
Vágólapra másolva!

Az 50-es számú iskolát nehezen találtuk meg, net alig-alig van a GPS nem működik végül egy görögdinnye árus néni segített. Kis kanyargós utcákon megyünk, romos és részben már újjáépült kis családi házak között. Sofőrünk ügyesen kerülgeti az aknavetők gránátjainak bombatölcséreit, de így is nagyokat huppan az autó hármunkkal.

A kertvárosi suli igazgatónője izgatottan vár minket a kapuban. Az orosz RT televízió munkatársnője és én, mint egyetlen külföldi újságíró, aki engedélyt kapott, hogy több napot eltöltsön a Donbaszban komoly vendégeknek számítunk.

Forrás: Origo

Az iskola aulájában több szülő és tanuló üldögélt és várták, hogy interjút adhassanak az átélt borzalmakról. Szeretettel várnak minket, de senki sem mosolyog, a szemek sok mindent elmondanak, mielőtt még az emberek megszólalnának.

– kezdi egy édesanya, akihez kisfia szorosan odabújt.

A fiatal nő zokogni kezdett, alig bírta folytatni a beszámolót.

"Az azovosok voltak a legborzalmasabbak. Horogkeresztes emblémákkal az egyenruhájukon, úgy viselkedtek, mint anno a náci német katonák. Egy nap a férfiaknak elegük lett és visszalőttek. Hamar elszabadult a pokol. Még ide a kertvárosba is bejöttek a tankok, gyorsan szétlőttek pár házat majd visszavonultak, mielőtt a mieink megjöttek a páncéltörő fegyverekkel. Később az Azovstalból már gránátvetőkkel is lőtték a környéket. Majd nehéztüzérséget is bevetettek. Három éven lőtték a várost, de látjátok ti is, hogy mit műveltek."

Az egyik fiatal lány is szót kért:

Elmondták azt is, hogy nem volt mobilszolgáltatás sem, így senki nem tudta mi van a családtagjaival a város másik részén.

Most lassacskán kezd helyreállni a normalitás és mindenki nagyon várja a tanévet is. Végre újra oroszul folyik a tanítás. Az ukránok ezt megtiltották, holott a tanárok kérvényezték, hogy maradhasson az orosz nyelv, hiszen ők maguk sem beszélnek ukránul, hogy tudnák úgy elmagyarázni a tananyagot, ám ez nem érdekelte Kijevet. Most megjöttek az új tankönyvek és szép lett az iskola is.

A tanárok, a szülők és a tanulók együtt takarították el a harcok nyomait és festették ki a termeket.

„Olyanok vagyunk, mint egy nagy család" - mondta az igazgatónő. - Újra van jövőképük a tanulóknak is.

Az egyik lány elmondta, hogy ő is újságíró szeretne lenni, ha elvégezte a gimit. Nehéz szívvel köszönünk el tőlük. Igazi kis hősök, még ha ezt nem is tudják, hiszen túlélték a háború borzalmát, pedig nem katonák, nincsen repeszmellényük, kevlár sisakjuk és fegyverük, csak tiszta szívük, amelyben rengeteg szeretet lakozik. Együtt mentünk ki a parkolóba, ahol a legtöbben régi Ladákba szálltak és elindultak egy békésebb jövő felé.