Az Orbán-kormány sikerének titka a nemzeti érdek képviselete

Menczer Tamás, interjúhoz
Vágólapra másolva!
A nemzetközi, liberális, mainstream sajtónak az a baja Orbán Viktorral, hogy egy jobboldali, kereszténydemokrata politikai közösséget és kormányt vezet, ráadásul sikeres – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az Origónak adott interjúban. Menczer Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a baloldal nem is próbálja megérteni az Orbán-kormány sikerének okát. Az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a válságok korát éljük, ilyenkor helyesen kell azonosítani a problémát, és beszélni kell a megoldásról, erre az elmúlt napok diplomáciai találkozói kiváló lehetőséget adtak. Leszögezte, hogy a magyar célok világosak: fizikai biztonság, energiabiztonság és gazdasági erősödés. Az energia nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, vagy van, vagy nincs. Ha van, akkor a családok tudnak fűteni, és a munkahelyeket meg tudjuk őrizni. Ha nincs, akkor az ország leáll – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnök úr szavaival élve, most az egész világ Magyarországra figyel. Miért fontos hazánknak, hogy az atlétikai világbajnokság mellett rendkívül sok diplomáciai találkozóra került sor az elmúlt napokban?

Az egész világ minket néz, és nézhet is, hiszen az atlétikai világbajnokság fantasztikus, elismerést és köszönetet érdemelnek a szervezők és az önkéntesek! Nagyon örülök, hogy személyesen is ott lehettem a stadionban, pont láttam a női 100 méteres síkfutás és a diszkoszvetés döntőjét, rengetegen voltak, óriási élmény volt! A vb és az augusztus 20-i nemzeti ünnep kapcsán számos vendég érkezett hozzánk, diplomáciai nagyüzem volt Magyarországon. Ez azért fontos, mert

a válságok korát éljük, ilyenkor helyesen kell azonosítani a problémát, és beszélni kell a megoldásról, erre a találkozók kiváló lehetőséget adtak. A magyar célok világosak: fizikai biztonság, energiabiztonság és gazdasági erősödés.

A fizikai biztonsághoz béke kell, ezért nemet mondunk a háborúra, az azonnali tűzszünetet és a békét támogatjuk. Nemet mondunk a biztonságunkat szintén fenyegető bevándorlásra is. Az energiabiztonsághoz az kell, hogy minél több forrásból érkezzen például földgáz Magyarországra, itt Törökországnak, Azerbajdzsánnak, Türkmenisztánnak és Katarnak fontos szerepe van, illetve lehet. A gazdasági erősödéshez pedig szükséges lenne a brüsszeli káros szankciós politika befejezésére. De ennek hiányában is megvédjük a munkahelyeket, támogatjuk a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést és letörjük az inflációt.

Menczer Tamás államtitkár Forrás: KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb elnökkel való tárgyalással kapcsolatban arról számolt be, hogy Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást. Ez miért elengedhetetlen hazánk számára?

Először is azt kell látni, hogy jelenleg az orosz gáz nélkül nem lehetséges hazánk ellátása.

Az oroszokkal kötött hosszú távú megállapodás a magyar éves fogyasztás közel felét fedezi.

Az orosz gáz két irányból érkezik hozzánk, a nagyobb mennyiség a Török Áramlaton keresztül Szerbia felől, a kisebb Ausztriából, ahová Ukrajnán és Szlovákián keresztül jut el. Ha Ukrajnán keresztül nem jön orosz gáz, akkor az utóbbi irány ellehetetlenül, ezért fontos a szerbekkel kötött megállapodás. Szerbia stratégiai partnerünk, a magyar-szerb kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint jelenleg, ezt bizonyítja az is, hogy az energiabiztonságunkhoz szükséges gáz Szerbián keresztül a jövőben is meg fog érkezni Magyarországra.

Az Erdogan török elnökkel folytatott találkozó miért volt kulcsfontosságú?

Elsőként itt is az energiát kell említenem. Az energiabiztonság jelentősége a háború és a szankciók kezdete óta felértékelődött. A magyar álláspont kezdettől egyértelmű:

az energia nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, vagy van, vagy nincs.

Ha van, akkor a családok tudnak fűteni, és a munkahelyeket meg tudjuk őrizni. Ha nincs, akkor az ország leáll. És minél több helyről tud jönni az energia, annál olcsóbb, ezért elképesztően hibás az a brüsszeli politika, amely ki akarja szorítani az orosz gázt és olajat Európából, ez ellentétes az európai – így a magyar – érdekkel. Az orosz gázimport nagyobb része a Török Áramlaton keresztül érkezik hozzánk, ez mutatja Törökország fontosságát.

Pluszban megállapodtunk 275 millió köbméter török gáz jövő évi vásárlásáról, ráadásul az azeriekkel is tárgyalunk, és már az idén érkezik akár 100 millió köbméter gáz Azerbajdzsánból – szintén Törökországon keresztül.

És akkor Törökország kulcsszerepéről a bevándorlás elleni harcban még nem is beszéltem.

Az orosz-ukrán háború miatt mennyire van most nehéz helyzetben Magyarország? Mire számíthatunk ősszel és télen a energiabiztonságunk tekintetében?

A kormány két célt tart szem előtt: az ellátásbiztonságot és a rezsicsökkentés megőrzését. A magyar családokat meg fogjuk védeni a jövőben is. Fontos kiemelni, hogy

a kormány az augusztustól kezdődő rezsiévben is biztosítja a rezsicsökkentett gáz- és áramárakat a magyar családok számára. Az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában.

A háború negatív hatásai egyre nehezebben elviselhetőek. Forrás: Skynews

A rezsicsökkentésnek köszönhetően minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta. Az EU-ban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához a családok.

A kormány annak ellenére kiáll a rezsicsökkentés politikája mellett, hogy Brüsszel és a magyar baloldal is folyamatosan támadja azt.

Miért fontos a Nyugat-Balkán stabilitása hazánk biztonsága szempontjából?

A Nyugat-Balkán a közvetlen szomszédságunkat jelenti, alapvető érdekünk a térség stabilitása, gondoljunk csak az energiabiztonság és migráció kérdésére. A világban meglévő válságok, konfliktusok, bajok mellé újabbak a legkevésbé sem hiányoznak. Nagyon fontos, hogy Brüsszel ne a Nyugat-Balkánról, hanem a Nyugat-Balkánnal – az érintett országok vezetőivel – tárgyaljon.

Mi most a kormány álláspontja Svédország NATO-csatlakozása ügyében?

A helyzet változatlan: a kormány támogatja, de a parlament még nem döntött róla. Én duplán nehéz helyzetben vagyok, hiszen külügyi államtitkárként támogatom a csatlakozást, de egyéni országgyűlési képviselő is vagyok, és teljesen mértékben megértem azon képviselőtársaimat, akik azt mondják, hogy nehéz egy olyan országot támogatni, amelynek vezetői számos alkalommal elfogadhatatlanul nyilatkoztak Magyarországról. Összetett helyzetem másik oka, hogy – mint említettem – államtitkárként támogatom a svédeket, de mivel államtitkárként külügyekkel foglalkozom, én magam is pontosan emlékszem az elfogadhatatlan nyilatkozatokra.

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! LAPOZZON A FOLYTATÁSÉRT!