Új kihívót kap számítógépeken a Windows

Huawei, MateBook X Pro, teszt
Egy ízig-vérig lifestyle laptopról van szó.
Vágólapra másolva!
Jövőre tovább terjeszkedik a Huawei által házon belül fejlesztett HarmonyOS.
Vágólapra másolva!

Az USA entitáslistájára való 2019-es felkerülése elvágta a Huawei-t a nyugati hardveres és szoftveres technológiák jókora részéről. Ennek a fogyasztók számára leglátványosabb eredménye az volt, hogy a gyártó és az akkor még hozzá tartozott Honor márka nem tudtak újonnan Google-féle alkalmazásokkal ellátott okostelefonokat és táblagépeket piacra dobni. Ezzel össze is omlott cég globális mobilpiacon való jelenléte, noha már a Samsung nyakában volt az eladások és a népszerűség terén.

Nincs kizárva, hogy a számítógépeken is egy erősen módosított Android lesz a HarmonyOS Forrás: Huawei

A döntés miatt a vállalat megkezdte a házon belüli HarmonyOS kifejlesztését, hogy a jövőben teljesen saját operációs rendszert és szolgáltatásokat tudjon biztosítani az eszközein. Ráadásul rögtön nagyban gondolkodik a cég, olyan rendszert kíván készíteni, ami szó szerint bármilyen típusú eszközön használható, legyen szó internetre kötött kütyüről, okosóráról, okostelefonról, tabletről, okostévéről, vagy épp számítógépről.

Most a Huawei volt szoftveres vezetője a kínai közösségi médiában kijelentette, hogy jövőre megteszi a következő nagy lépést a HarmonyOS, okosórák, tabletek, továbbá mobilok után számítógépekre is megérkezik. A részleteket sűrű homály fedi, így nem tudni, hogy mire számíthatnak a felhasználók: miben és hogyan lehet jobb a megszokott PC-s operációs rendszereknél, milyen hardvereken működik jól, hogyan lehet majd hozzájutni.

A HarmonyOS jelenleg dupla rendszermagos felépítést használ, a legegyszerűbb eszközökön a cég által fejlesztett LiteOS mikrokernellel működik, míg a mobilokhoz hasonló komplexebb és erősebb hardvereken lényegében az Android nyílt forráskódú változatának erősen módosított variánsa. Feltehetően az utóbbi vonal képezheti a számítógépes HarmonyOS alapját, bár ez pusztán spekuláció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!