Döbbenetes, mit csinál a Nyugat Ukrajnával

Leopárd tank, Németország,
20 February 2023, Lower Saxony, Munster: A Leopard 2A6 main battle tank is seen during a media event for Defense Minister Pistorius' visit to the tank troop school in Munster, Lower Saxony. During his visit to Munster, Pistorius learns about the training of Ukrainian soldiers on German main battle tanks and infantry fighting vehicles and holds talks with Ukrainian soldiers and German instructors. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyetlen felszerelés, mint például a Leopard harckocsi, önmagában nem fog fordulatot hozni, akár azt is mondhatjuk, hogy a Nyugat ócskavasat küld Ukrajnának - mondta egy német szakértő. 
Vágólapra másolva!

Egyre több ország szállít több mint 50 éves Leopard harckocsikat Ukrajnának. Az SRF nevezetű svájci lap megkérdezte Ralph Thiele-t, a Német Politikai-Katonai Társaság elnökét, hogy mire jók még ezek a tankok.

A német szakértő elismerte azonban, hogy

akár hasznosak is lehetnek ezek a Leopard 1-es tankok.

Szerinte minden a kontextustól függ, hiszen ezek sok harckocsinál jobbak. Viszont kiemelte, hogy

a régi Leopard harckocsiknak is vannak gyengeségeik, különösen az oldalvédelem terén.

Tényleg ócskavasat kapnak Nyugatról az ukránok? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A harckocsik helyzete

A szakértő szerint nem igazán lehet ezeket a harckocsikat modernizálni, csupán a régi állapotát tudták helyreállítani. Azt is elmondta Ralph Thiele, hogy egyetlen felszerelés, mint például a Leopard harckocsi, önmagában nem fog fordulatot hozni - írta a Mandiner.

Az újságíró kérdésére reagálva elárulta, hogy

Megjegyezte, hogy ha rosszul használják, még az új rendszerek is gyorsan ócskavasakká válnak.