Hamis dokumentumok alapján indulhatott boszorkányüldözés a Barcelona ellen

fbl Horizontal ILLUSTRATION FOOTBALL CLOSE-UP LOGO FLAG
A corner flag with the badge of FC Barcelona flies during the 58th Joan Gamper Trophy football match between FC Barcelona and Tottenham Hotspur FC at the Estadi Olimpic Lluis Companys in Barcelona on August 8, 2023. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
Kémtörténetbe illő újabb fordulattal gazdagodott a spanyol labdarúgást és az FC Barcelonát idén februárban megrázó úgynevezett Negreira-botrány.

Idén februárban a Cadena SER spanyol rádió robbantotta a bombát, miszerint az FC Barcelona három éven át közel 1,5 millió euró adott José María Enríquez Negreirának, a spanyol játékvezetők szervezete alelnökének, hogy a számukra megfelelően alakítsa a bíróküldést.

Az eset megrázta a klubot, de most a Crónica Libre és a La Vanguardia című spanyol lapok közös nyomozása egy újabb szálat fejtett fel. Eszerint Javier Tebas, a bajnokságokat irányító La Liga elnöke bíróságon hamis dokumentumokkal támasztotta alá vádjait. A dokumentumokat a katalán El Mundo Deportivo, az ország második legnagyobb sportújsága szerezte meg, de a Crónica Libre cikke szerint nem ellenőrizték azok valódiságát, hanem azonnal megjelentették, illetve átadták Tebasnak.

Az ominózus dokumentumot a lap Josep Contrerastól, a Barca volt igazgatójától kapta, és az igazi értékét egy kézzel írt,

hozzá tűzött cetli adta, amin három név szerepelt: Rosell, Josep Marí és Román ügyvéd.

Javier Tebas azonnal megfejtette a három nevet: Sandro Rosell, Josep María Bartomeu, azaz a Barca korábbi két elnöke, valamint Román Gómez Ponti, a klub ügyvédje személyében. Azonban mint kiderült, a dokumentum 20 évvel azelőtt keletkezett, hogy akár Rosell vagy Bartomeu a Barca elnöki székébe ült volna. A Crónica Libre nyomozása szerint a több mint két évtizeddel ezelőtti dokumentumhoz csatolt listán szereplő nevek valóban azonosíthatók a fenti klubvezetőkkel is, de valójában a Contreras család három egykori dolgozójáról van szó, akiknek nincs közük a Barcához.

Tebast is megkereste a két lap, a La Liga elnöke pedig jelezte, ez nem változtat semmin, továbbra is fenntartják a vádjaikat.

- szögezte Javier Tebas.

A saját nyomozást folytató két lap hangsúlyozza, érthetetlen, hogy nem ellenőrizte a dokumentum valódiságát sem a rangos lapok szerkesztősége, sem az ügyészség, mielőtt rászálltak volna a katalán klubra. A Barca jelenlegi elnöke, Joan Laporta és maga a klub sem reagált az újabb fordulatra.