Ismét fantasztikus programokkal jelentkezik a Filmintézet budapesti fesztiválja

GREASE, Olivia Newton-John, John Travolta, Barry Pearl, Michael Tucci
Vágólapra másolva!
Szeptember 12-től filmes időutazásra hív a felújított mozgóképek legnagyobb hazai fesztiválja, a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek keretében olyan sztárok láthatók újra a fővárosi mozikban, mint Latabár Kálmán, Monica Belucci, Törőcsik Mari, Johnny Depp, Garas Dezső, Tolnay Klári, Grace Kelly vagy John Travolta. Ismét nagyvásznon nézhető rengeteg filmklasszikus, és visszatérnek a mozitermekbe Hollywood legnagyobb magyar alkotói is.
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

A Filmintézet szervezésében keddtől vasárnapig olyan felújított alkotások térnek vissza a mozikba, amelyeket évekkel, vagy évtizedekkel korábban láthatott legutóbb a közönség, és amelyek kizárólag a Film Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon.

A több mint 100 restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t ingyenesen lehet megnézni a Bazilika előtti óriásvásznon, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes 500 Ft-os áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben. A Fim Maraton helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését a legnagyobb kortárs magyar jazz zenészek előadása kíséri.

– hangsúlyozta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója.

A program egyik különlegessége a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói, valamint az Oscar-díjas Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre alkotásai, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen hozzák el filmjeiket, köztük a legendás Trainspotting és Az utolsó skót király című alkotásokat.

A Film Maraton ezen kívül is számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra: Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes mellett a filmörökség és a filmtörténet neves kutatói avatják be a közönséget izgalmas kulisszatitkokba.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban a magyar kulturális élet színe-java részvételével.

A Nemzeti Filmintézet szervezésében megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt támogatója a MOL.