Tavaly Európában itthon volt a legolcsóbb sertést hizlalni

malacok
Vágólapra másolva!
Európában a magyar termelőknek kellett a legkevesebbet költeniük egységnyi élő sertés előállítására – derült ki az InterPIG nevű nemzetközi szervezet adataiból.
Vágólapra másolva!

A vágósertés önköltsége 2022-ben hasított meleg súlyra vetítve kilogrammonként 1,59 és 2,51 euró között alakult világszerte. A szervezet tagországai közül Brazília teljesített a legjobban,

Európában viszont Magyarországon hizlalták legolcsóbban a sertéseket

– derül ki a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) lapjában megjelent beszámolóból, amely az InterPIG adatait vette alapul.

A takarmányköltségek jelentősen emelkedtek nálunk is, de a nemzetközi tapasztalatok szerint a magyar hizlalók helyzete jobb volt mindenkinél a kontinensen. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) munkatársai által írt összefoglaló szerint

a szokatlanul alacsony magyar önköltséghez a forint romlása is hozzájárult.

A szakértők szerint ugyanakkor Magyarország gyengének tekinthető az úgynevezett naturális hatékonyságban, és a nemzetközi viszonylatban kedvező fajlagos költség leginkább a 2022. év piaci sajátosságainak köszönhető.

Az Egyesült Királyságban egy kilogramm sertéshús előállításának költsége már meghaladta a 2,5 eurót, amivel sereghajtó lett a vizsgált országok körében.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Legérzékenyebben az Egyesült Államokat és Németországot érintette a takarmány, az energia és egyéb inputféleségek árának változása, míg Ausztriát és Magyarországot enyhébb hatások érték a többi vizsgált országgal összevetve.

Az elemzés megállapítja, hogy azon országokban tudtak nyereségesen, illetve kevesebb veszteséggel termelni, amelyek az önköltségek leszorításában élen jártak. Ugyanakkor az európai trendbe illeszkedően, és a jó önköltségadatok ellenére Magyarországon is csökkent a sertésállomány.