Megdöbbentő kijelentést tett Zacher Gábor az energiaitalokról

Energiaital, túlfogyasztát, fiatalok körében
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Ha valaki akár napi több csésze kávét megiszik az nem kelt közfelháborodást, az energiaital viszont sokkal megosztóbb a társadalomban. Dr. Zacher Gábor és más szakértők is elárulták, hogy mi a véleményük.
Vágólapra másolva!

Az energiaitalok fogyasztása régóta vitatott kérdés. Kiderült, hogy mennyire van alapja az energiaitalokat ért kritikáknak.

Először Dr. Zacher Gábor, főorvos, oxyológus, mentőorvos osztotta meg gondolatait az energiaitalokról és arról, valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztása a kávénál.

Így fogalmazott:

Ugyanezek a fiatalok, ennek a kávézónak itt ennél az asztalnál ülve mondjuk beszélgetnek és mindegyik előtt van egy csésze és a csészébe ott van mondjuk valamilyen kávé, akkor azt fogjuk mondani, hogy? Semmit, tulajdonképpen. Vagy azt mondjuk, hogy milyen édesek. Ott ülnek beszélgetnek, milyen tök normális.

-fejtette ki a véleményét Dr. Zacher Gábor.

Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffein tartalom szempontjából egyenlő.

Zacher Gábor toxikológus. Forrás: FÖLDESI MÁTÉ

A probléma gyökere Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint, hogy nem állnak rendelkezésre hiteles információk. Alapvető félreértések vannak elterjedve a köztudatban. Sokan olyan szerepkört illesztenek az energiaitalhoz, mint mondjuk a vízhez, vagy a sportitalokhoz.

Az energiaitalt nagyon sokszor és nagyon sokan összekeverik a vízzel.

Az energiaital

  • nem víz, aminek az a rendeltetése, hogy hidratáljon
  • nem sportital, aminek az a rendeltetése, hogy az elvesztett ásványi anyagot pótolja
  • és nem is üdítő, amit felfrissülésre használunk.

Az energiaital egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget sok vitamin kíséretében.

Energiaital. Forrás: X

Hány éves kortól lehet inni energiaitalt?

A szakértők mind egyetértenek abban, hogy bizonyos kor alatt magának a koffeinnek a hatása rossz hatással lehet a szervezetre.

Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a következő gyanús tüneteket emelte ki, melyek a gyermek túlzott koffein fogyasztására utalhatnak:

Azt is hozzátette, hogy a tartós energiaital fogyasztás valóban káros lehet.

Hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja.

Dr. Zacher Gábor is elmondta, hogy az elhízás valóban egy nagy probléma, és az energiaitalokban lévő rendkívül magas mennyiségben megtalálható cukor is hozzájárul ehhez, azonban nem az egyedüli tényező, ami okozza a társadalomban egyre növekvő számban meglévő elhízási arányokat - írta a Tények.

Cukor, édesítőszer. Forrás: Shutterstock/Mamamiapl

Dr. Havasi Katalin részletesen kitért arra, hogy életkoronként mennyi lehet a maximális koffein fogyasztás, amellyel még egészségesen együtt lehet élni:

Nagyjából 14 éves kornál lehet meghúzni azt az életkori határt, amelytől már engedett lehet a koffein fogyasztása.

A legfontosabb, hogy a gyermekek esetén biztosítva legyen a megfelelő minőségű és hosszúságú alvás, ugyanis, ha a gyerekek kipihentek nem lesz szükség arra, hogy kívülről pótolják a hiányzó energiákat.

A kép illusztráció. Forrás: Origo

Egyértelmű, hogy egy iskolás gyermeknek nem a koffein kell, hanem a pihentető alvás.

- mondta el véleményét Dr. Csibi Sándor.

(A címlapi kép illusztráció!)