Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este az olasz sztárcsapat Fiorentina otthonában lép pályára a Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában. A pontszerzés bravúr lenne, de a magyar bajnok játékosainak és edzőjének szavaiból arra lehet következtetni, hogy még ennél is nagyobb csodára készülnek Varga Barnabásék.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Firenzéből.

Nem sok jót sejtetett, hogy közel egyórás késéssel indult el a Ferencváros küldöttségét szállító repülőgép a ferihegyi 1-es terminálról Firenzébe. Az aggodalom nem volt alaptalan a helyenként feltámadó szél valóban meg-megdobálta a légcsavaros gépet a felszállás során, de összességében egészen simán ment az út.

Kicsivel mindig izgalmasabb, amikor egy ilyen gépre ül fel az ember Forrás: Origo

A Fradi játékosai szokásos lazasággal várták a "rajtjelet", majd ugyanilyen könnyedén vették a felszállást "valaki még tolja meg" hallatszott hátulról, amikor visítva gyorsult a gép a kifutópályán.

Lényeg a lényeg, a küldöttség a tervezetthez képest jó egyórás késéssel landolt a toszkán nagyváros mellett, és, ha nem kap rendőri felvezetést, akkor nem, hogy négy helyett fél hatkor, de talán fél hétkor sem kezdődött volna el a Dejan Sztankovics edző és Mohamed Abu Fani részvételével tartott sajtótájékoztató.

Az Artemio Franchi Stadion előtt rendőrök és biztonsági emberek várták a magyar csapatot, amelynek a játékosai még délelőtt megtartották a napi edzésüket, így kora este már csak körbenéztek a fradista szemmel bizonyára irritálóan lila stadionban. Ami egyébiránt egy igazi építészeti kuriózum, hiszen reneszánsz műemlékekkel dugigpakolt csodálatos város kevés modern építészeti emlékinek egyike. Az 1931-ben átadott stadiont az egyik legnagyobb hatású olasz építész, Pier Luigi Nervi tervezte.

A stadion a védjegyének számító obeliszkkel Forrás: NurPhoto via AFP/Lisa Guglielmi/LiveMedia/NurPhoto/Lisa Guglielmi

A Fradi középpályása, a nyári érkezése óta remeklő, gólpasszok sorát kiosztó Mohamed Abu Fani - és ki ne emlékezne a Hamrun Spartansnak lőtt bődületesen nagy góljára - elmondta: habár a maga részéről a top öt, de lehet, hogy a top három olasz csapat közé sorolja a Fiorentinát, és megadják a kellő tiszteletet az előző Konferencia-liga-kiírás ezüstérmesének, de arról szó sem lehet, hogy a pályán ebből bármi is látszódjon.

- szögezte le a kiváló középpályás.

A Fradi irányítását alig egy hónapja átvevő Dejan Sztankovics ezer szállal kötődik Olaszországhoz, hiszen játékosként összesen 15 évet töltött a Lazióban és az Interben, majd edzőként a Sampdoriát irányította. A sajtótájékoztatón olaszul nyilatkozó edző is azt mondta, tudják, hogy a csoport favoritjának otthonában lépnek pályára, de igenis, meglepetésre készülnek a Fiorentina ellen.

És a hazaiak edzője, Vincenzo Italiano is sejthet valamit, nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy a Fradi elleni meccs az egész csoportkör legfontosabb 90 perce lesz.

A főpróbára egyik csapatnak és egyik edzőnek sem lehet panasza: a Fiorentina több kulcsemberének - Biraghi, Nzola, Kouame, Nico González, Bonaventura - is több-kevesebb pihenőt adott, de így is simán nyert a Cagliari ellen, míg a Ferencváros 0-1-ről fordítva ütötte ki idegenben (saját otthonától két kilométerre...) 6-1-re az MTK-t. A Fradi az idényben harmadszor nyert 6-1-re, és negyedik alkalommal rúgott féltucat gólt.

Varga Barnabásra és a magyar bajnokra az idény talán legnehezebb mérkőzése vár Firenzében Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Transfermarkt vonatkozó listáján pedig a világ legjobb formában lévő csapata, ugyanis nincs még egy olyan együttes, amelyik legutóbbi tíz tétmérkőzését kivétel nélkül megnyerte volna.

Azaz úgy tűnik alaptalannak bizonyult a félelem, hogy Máté Csaba távozásával kiapad a gólgyár, mert láthatóan Sztankovics kezei alatt is tudnak gólokat lőni a játékosok.

Ami még a Fradi malmára hajthatja a vizet, hogy a jelen állás szerint több mint kétezer zöld-fehér fanatikus lesz a Franchi lelátóin. A magyar szurkolók több különbusszal és mindenféle más módon érkeznek meg Firenzébe, hogy győzelembe hajszolják a magyar bajnokot, amely az első fordulóban a Csukaricski ellen aratott 3-1-es sikerének, valamint Fiorentina genki 2-2-es döntetlenjének köszönhetően vezeti a G csoportot.

A Fiorentina - Ferencváros mérkőzést csütörtök este 21 órától az Origo élő szöveges formában közvetíti, valamint helyszíni összefoglalóval is jelentkezünk.