Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Higgyük el végre, hogy erős nemzet vagyunk!

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Esztergom, 2023. július 28. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter A hazai haderőfejlesztés perspektívái címmel rendezett panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten 2023. július 28-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
"Higgyük el végre, hogy erős nemzet vagyunk!" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Demokrata című hetilap szerdai számában megjelent interjúban. A miniszter az interjúban elmondta: az ukrajnai háború egyértelművé tette, hogy a béke, a biztonság és az önvédelmi képesség a legfőbb érték.
Vágólapra másolva!

A mostani háborús időkben Magyarország biztonságának megőrzéséhez erősebb, ütőképesebb, fiatalosabb honvédségre van szükség, aktív, jól képzett és tenni akaró katonákra. Ezt szolgálja minden honvédelmi eszközbeszerzés és a katonákat érintő minden szervezeti döntés - emelte ki.

- hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bodnár Boglárka

A miniszter arra a kérdésre, Magyarország hogyan tud segíteni Észak-Afrikában, azt felelte: a Krím elfoglalása, a Brexit, a Covid és végül a háború kiszámíthatatlan következményekkel jár. A háború okozta gabonaválság, a szankciók nyomán bekövetkezett globális gazdasági krízis felerősítette a migrációs mozgásokat. Az afrikai országokban sorban törnek ki puccsok. Úgy folytatta: egy globalizált világban Magyarország biztonságát nagyon hamar megérinti az, ami Afrikában történik. Ha a Száhel-övezet, Csád borul, az újabb milliós migrációs és terrorista hullámokat indít el.

- nyilatkozta a miniszter.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Jövőre Sticz László vezérőrnagy vezeti majd parancsnokként az EUFOR szarajevói misszióját - ismertette. 2021-2022 között a NATO koszovói missziójának volt magyar parancsnoka Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében, ami jelzi, hogy a nemzetközi szövetségi rendszereinkben bizalom és szakmai elismerés övezi a magyar katonákat - tette hozzá.

A honvédség új, modern fegyverrendszereivel felszerelt egységeibe toboroznak fiatalokat

A toborzásról szólva közölte: célzottan, a honvédség új, modern fegyverrendszereivel felszerelt egységeibe toboroznak fiatalokat. Elmondta: a drága csúcstechnológia kezelésére a legjobbakat várják, kiemelt illetményért. Az első ilyen kampány remekül sikerült - hangsúlyozta. Az egynaposra tervezett bevonulást a csaknem ötszáz jelentkező miatt kétnapossá kellett átszervezni.

A Lynx KF41 harcjármű az átadási ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Petőfi laktanya átnevezése kapcsán a miniszter a katonai hagyományokról beszélt. Mária Terézia katonai szempontból fontos szereplője a magyar történelemnek, neve évszázadokig összefonódott a legmagasabb presztízsű tiszti kitüntetéssel, a katonai Mária Terézia Renddel, amely 1757-es alapításától 1945-ig a nem parancsra végrehajtott, kiemelkedő hősi tettet ismerte el.

A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorja

"A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere" - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, mennyire segíti a magyar hadiipar külpiaci terjeszkedését, hogy a háború miatt számos NATO-tagállam készlete megcsappant.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Elmondta: a NATO és sok európai uniós ország döntött úgy, hogy a stratégiai készleteik feláldozása árán is támogatják Ukrajnát. Emiatt folyamatosan ürülnek ki a tartalékok, az európai hadiipar nagyon rossz állapotban van. Magyarország azonban már a háború előtt felismerte az önálló hadiipar megteremtésének jelentőségét.

Hozzátette: a biztonságot érintően több közös európai projekt kellene.

- fogalmazott. Beszámolt arról is, hogy Magyarország számos komplexumot felépített vagy épít. Ezek közé sorolta a Lynx gyárat vagy Kiskunfélegyházán a kézifegyverüzemet. Szólt arról is, hogy a várpalotai lőszergyárban új projekt indul kamikaze drónok fejlesztésére és gyártására.