Feldobta a pénzt, így lett a világ egyik legjobb sci-fi írója

John, Scalzi, író, sci-fi,
LOS ANGELES, CALIFORNIA - APRIL 23: John Scalzi attends the Los Angeles Times Festival of Books at the University of Southern California on April 23, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by David Livingston/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Feldobott egy pénzt, így döntötte el, hogy krimit vagy fantasztikus regényeket fog írni a 23 szakmai díjjal, köztük a Hugo-díjjal is kitüntetett John Scalzi. A világ egyik legnagyobb sci-fi írója néhány napja Magyarországon járt. Az esemény botrányba fulladt, mert a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az RTL Klub bukott műsorvezetője, ahelyett, hogy John Scalzit vagy a műveit méltatta volna, hosszan beszélt saját magáról. Mi most pótoljuk: bemutatjuk John Scalzit.
Vágólapra másolva!

- így indítja John Scalzi a magyarul Vének történetei és más írások címmel megjelent művét, amelyet az Agave adott ki.

Az olasz származású, amerikai John Scalzi díszvendégként kapott meghívást a szeptember 28. és október 1. között megrendezett 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A Könyves Magazin beszámolója szerint az RTL Klub bukott és hajnali műsorba száműzött híradós műsorvezetője, Szabados Ágnes ahelyett, hogy szerencséjének tartotta volna bemutatni Scalzit, negyed órán át saját Facebook-csoportjáról locsogott, arról, hogy milyen fontos számára az olvasás, meg olyan, példátlanul eredeti és bölcs gondolatokat fogalmazott meg, hogy az olvasásnak fel kell vennie a harcot a TikTokkal és a Netflix-szel.

John Scalzi a Los Angeles Times Könyvfesztiválján 2022. április 23-án a Dél-Kaliforniai Egyetemen

Forrás: Getty Images/2022 David Livingston/David Livingston

Scalzi fent említett művében így vall saját ars poeticájáról:

„A szavak cserben hagynak. Van egy szakadék az elmém és a szavaim között, aközött, amit gondolok és amit mondok. A szakadék nem a szándékban van, hanem a végrehajtásban, a gondolatok folyama és a kimondott szó, a kezdeményezés és a befejezés között. Azt mondom, amit gondolok, de nem mindent mondok el, amit gondolok. Most nem beszélek hozzád. Ezek a szavak nem hagyják el az ajkam, vagy nem lépnek ki az elmémből. Csak magamnak mondom őket, megformálom tökéletesen és hiánytalanul, aztán a polcon hagyom őket, és becsukom magam mögött az ajtót. Talán valamikor mások megtalálják ezeket a szavakat, de most csak felém fordulnak, teljes részletességgel tükrözik vissza a képemet, gólemek ők, akik az élet szavait írják a homlokomra. Ezek a szavak az életem"

Forrás: 2013 Getty Images/Imeh Akpanudosen

Ahogy minden író szavai, az ő szavai is magukért beszélnek, nem kell magyarázni, címkézni, bizonygatni őket.

Ezek olyan erősek, hogy regényei rendre felkerülnek a New York Times bestseller-listájára és hamarosan egy nagy hollywoodi produkcióban is láthatjuk a Vének háborúját.

„John Scalzi (1969-) az egyik legnépszerűbb, ma is élő sci-fi író, az Amerikai Science-fiction és Fantasy Írók Egyesületének 2010-2013 közti elnöke, aki a Vének háborúja-sorozatával vált világszerte ismertté, melynek jogait mostanra több mint harminc országban értékesítették, és a könyvek mindenhol bestsellerekké váltak. A hatkötetes történet után Scalzi több trilógiát, duológiát és önálló regényt is írt - 2023 szeptemberében, a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra érkezik legújabb, Állati gonosz című műve, egy héttel az amerikai megjelenés után" - fogalmaztak a fesztivál rendezői.

Forrás: WireImage/2014 Lilly Lawrence/Lilly Lawrence

Volt olyan év, amelyben többször is díjazták a kalifornai születésű írót.

A leghíresebb díj ezek közül a John W. Campbell-díj, amit 2005-ben vihetett haza. A műfaj legfontosabb elismerése, a Hugo 2013-ban lett az övé, de megnyerte a Locus-díjat és a Dragon-díjat is,

valamint idén kitüntették a legrangosabbnak számító Robert A. Heinlein-életműdíjjal, amit eddig a sci-fi olyan ikonjai kaptak meg, mint Arthur C. Clarke vagy Kim Stanley Robinson.

Idén megkapta a Budapest Nagydíjat is. A regények mellett írt filmkritikákat és dolgozott újságíróként is. Sem a munkája, sem az élete, sem az nem hétköznapi, ahogy sci-fi íróvá vált.

- mondta a Dayton Daily Newsnak korábban John Scalzi.

Így történt tehát, hogy a világ gazdagabb lett sok-sok sci-fi történettel, de szegényebb egy nagy krimiíróval.