Vágólapra másolva!
A Premier League 8. fordulójában a Manchester United úgy győzte le 2-1-re a Brentford csapatát, hogy Erik ten Hag együttese a 92. percben még 1-0-s hátrányban volt, azonban a csereként pályára küldött Scott McTominay a Ferguson-korszakot megidézve duplázott a hosszabbításban, a United pedig drámai győzelmet aratott. Ez a hétvégi szerencsés siker csak sebtapasz, ugyanis a Vörös Ördögök borzalmasan szerepelnek a bajnokságban, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy újra komoly tényezők lehetnek az angol futballban. Sokan már a tavaly nyáron kinevezett Erik ten Hag fejét követelik, de vajon tényleg a holland edző tehet a Manchester United mélyrepüléséről?

Erik, ez nem neked való!

Mielőtt megvizsgáljuk az idei szezont, elevenítsük fel, mi történt tavaly a Vörös Ördögök háza táján. Tavaly nyáron nevezték ki edzőnek Erik ten Hagot, a szurkolók pedig újra bizakodni kezdtek, mivel a holland szakember az Ajax edzőjeként szemet gyönyörködtető futballt játszatott a csapatával, amelyben óriási szerepe volt a pozíciós játéknak és a labdatartásnak. A United-szurkolók joggal reménykedtek benne, hogy a kínkeserves Mourinho-korszak, vagy a kontrajátékra építő Solskjaer-éra után újra domináns csapat épülhet Manchesterben.

Louis van Gaal testközelből tapasztalta, milyen a United kispadján Forrás: DPPI/Matt West

Louis Van Gaal, a holland válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki nem mellesleg a Manchester Unitednál is lehúzott két évet (2014 és 2016 között), érezte, hogy a feladat nem Ten Hagnak való, és már azelőtt figyelmeztette kollégáját, hogy elvállalta volna a feladatot.

mondta a 72 éves szakember, aki 2015/16-os szezonban FA-kupát nyert az angol csapattal, de a bajnokságban csak az ötödik helyen végzett, így a United lemaradt a BL-szereplésről, Van Gaal helyére pedig José Mourinhót nevezték ki.

Megmutatta, ki a főnök, amikor kirúgta Ronaldót

A holland edzőnek az előző szezonban két hatalmas problémája volt a csapatépítés közben. Az első, hogy a kapusa, David De Gea elképesztően suta volt a lábbal való játékban, ez pedig rendkívül megnehezítette a csapat labdakihozatalait és a támadásépítéseit. Nem mellesleg a spanyol kapus a védési mutatókban is visszaesett, így amit lábbal nem tudott hozni, azt a korábbi időszakaival ellentétben már bravúrokkal sem tudta kompenzálni.

David de Gea rengeteget bakizott az előző szezonban Forrás: AFP/Oli Scarff

A másik probléma pedig az a Cristiano Ronaldo volt, aki már az első pillanattól kezdve nem találta a közös hangot a holland edzővel. Az egészről persze az ötszörös aranylabdás tehetett, aki a teljes felkészülési időszakot kihagyta, majd amikor borzalmas erőállapotban visszatért a csapathoz, Ten Hag egy félidő után lecserélte a Rayo Vallecano elleni felkészülési meccsen, amire Ronaldo úgy reagált, hogy meccs közben hazament. Az eset után Ronaldót megbüntette a klub, Ten Hag pedig jelezte a portugálnak, hogy a viselkedése elfogadhatatlan, és ha még egy ilyesmi előfordul, annak következményei lesznek.

A szezont aztán rosszul kezdte a United, de amikor Ten Hag rájött, hogy Ronaldo nélkül sokkal jobb eredményeket ér el a csapat, akkor a portugál sztárjátékosnál elszakadt a cérna. A tavaly októberi Tottenham elleni rangadó végén Ten Hag pályára akarta küldeni Ronaldót, de a portugál támadó megtagadta a pályára lépést, és még a lefújás előtt olyan dühösen viharzott be az öltözőbe, hogy még az érte rajongó gyerekeknek sem adott pacsit.

Ronaldo aztán tavaly novemberben úgy indult el a katari világbajnokságra, hogy előtte adott egy terjedelmes interjút Piers Morgannek, Anglia leghírhedtebb bulvárújságírójának, és mindennek elhordta a Manchester United edzőjét.

„Ha ő nem tisztel engem, én soha nem fogom őt tisztelni”

– mondta Ronaldo, aki Ten Hag szidalmazása mellett kiemelte azt is, hogy a 2009-es távozása óta Manchester United semennyit sem lépett előre.

Sir Alex Ferguson hívó szavára tértem ide vissza, miközben mindenki tudta, hogy menedzserem a Manchester Cityvel tárgyal. A szívemre hallgattam. Sir Alex Ferguson azt mondta nekem, hogy lehetetlen dolog, ha aláírok a Cityhez, én pedig azt mondtam: rendben, főnök.

De ez a Manchester United teljesen más, mint az a klub, ahonnan 2009-ből elmentem. Megdöbbentett a létesítmények fejlesztésének hiánya, a medencétől, az edzőteremtől a konyháig, valamint a technológia terén. A haladás, a fejlődés 12 év alatt nulla volt”

– mondta Ronaldo.

Ten Hag és Ronaldo között nem működött a kémia Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Kiábrándító, hogy az évekig tartó kudarc és stagnálás után a United a világ legjobb játékosait már képtelen leszerződtetni. Így aztán a szurkolók hiába áhítoznak arra, hogy a csapat trófeákat nyerjen.

A legjobbat akarom a klubnak. Ezért jöttem a Manchester Unitedhez” – tette hozzá az ötszörös aranylabdás portugál, akit az eset után kirúgtak az angol sztárcsapattól.

Már megint Ten Hag emberei érkeztek

Ronaldo leépítése után Ten Hag végre a futballal foglalkozhatott, csapata pedig remek tavaszt zárt. A Manchester United megnyerte az angol Ligakupát, a Premier League-ben pedig befutott a harmadik helyre, amivel kiharcolta a BL-szereplés. Emellett a manchesteri csapat bejutott az FA-kupa döntőbe is, ahol kikapott a szezon végén triplázó Manchester Citytől, míg az Európa-ligában is jó esélye volt a győzelemre a csapatnak, de David De Gea elképesztő hibái miatt kiesett a csapat a Sevilla elleni negyeddöntőben.

A United tehát trófeát nyert és bronzérmes lett a Premier League-ben, az olyan zavaró tényezőknek, mint Ronaldo vagy De Gea ajtót mutattak, a szurkolók pedig továbbra is bizakodhattak, hogy valami elindult a klubnál.

Tavaly nyáron a 30 éves Casemiróért 70 millió eurót fizetett a Manchester United Forrás: AFP/Darren Staples

A klub nyári átigazolási időszaka azonban nem volt túl sikeres, mert csakúgy mint tavaly, nagyrészt megint olyan játékosok érkeztek a klubhoz, akikkel Ten Hag már dolgozott együtt vagy ismerte őket Hollandiából. A Manchester Unitednél uralkodó káoszt jól mutatja, hogy tavaly nyáron Hollandiából hozták el Tyrell Malaciát, az argentin válogatott Lisandro Martínezt, míg a brazil Antonyért 95 millió eurót fizettek, ami minden bizonnyal a Premier League-történetének egyik leginkább túlárazott átigazolása, amelyben a játékos tudása korántsem arányos a valós képességeivel.

Idén a Chelsea-től 64 millió euróért megszerezték az angol válogatott Mason Mountot, a dán válogatott Rasmus Højlundért 75 millió eurót fizettek, a Fiorentinától pedig kölcsönvették a marokkói védekező középpályást, Sofyan Amrabatot.

A legfontosabb érkező a kameruni kapus, André Onana volt, akit sokan a világ legjobbjának tartanak a lábbal való játékban,

ezért a szurkolók azt várták, hogy az érkezésével sokkal jobb lesz a Manchester United labdás játéka, hiszen Onana plusz egy embert jelent támadásépítésben.

De Gea utódja még De Geánál is nevetségesebb

André Onana az előző szezonban az Internazionale egyik legjobbja volt. A kameruni kapusnak óriási érdemei voltak abban, hogy az olasz csapat bejutott a Bajnokok Ligája-döntőbe, ahol aztán szintén remek teljesítményt nyújtott. A Manchester United-szurkolók joggal reménykedtek abban, hogy az érkezésével új dimenziót hozhat a csapatba, de a megvétele egyelőre hatalmas mellényúlásnak tűnik.

A kameruni kapus 11 meccsen 19 gólt kapott, a Premier League-ben 68%-os a védési mutatója, míg a Bajnokok Ligájában 54%-os, ami borzalmasan gyenge.

Onana a Bayern München és a Galata

saray elleni meccsen is hatalmasakat bakizott, így vastagon benne van, hogy a Manchester United pont nélkül a csoportja utolsó helyén áll, ráadásul a passzjátéka sem olyan kiemelkedő, mint amit várni lehetett tőle. Elég csak a Galata elleni meccset említeni, ahol egy borzalmas átadással nehéz helyzetbe hozta Casemirót, akinek végül nem maradt más választása, mint szabálytalankodni a tizenhatoson belül.

Onana a Brentford elleni is védhető gólt kapott, így nem meglepő, hogy az angol sajtó szétszedi a kameruni kapust, míg a nyáron elküldött David De Geának továbbra sincs klubja, így a legelvakultabb szurkolók már a spanyol kapus visszahozataláért tüntetnek.

Garth Crooks az BBC hasábjain azt írta, hogy rendkívül nehéz meccseket nyerni, ha egy kapus minden héten hibázik. Az újságíró kiemelte azt is, hogy

bizonyára nehéz egy olyan klubban, ahol az elmúlt 20 évben Peter Schmeichel, Edwin van der Sar és David de Gea védett,

de már most szembetűnő, hogy Onana nem azt szintet képviseli, mint az elődei. Crooks azzal zárja a sorait, hogy Onana a Brentford ellen is egy olyan erejű lövésből kapott gólt, mintha azt egy iskolás gyerek lőtte volna.

A nőverők és a hisztérikák sem tudnak segíteni

Erik ten Hag munkáját az sem segíti, hogy mindig van valami, ami elvonja a figyelmet a szakmai munkáról. Egy ideig úgy tűnt, Ronaldo kirúgásával nyugalom költözött az Old Traffordra, ősszel azonban folytatódott Mason Greenwood története. Mint ismert, az angol válogatott támadót 2022 januárjában tartóztatták le nemi erőszak és testi sértés gyanújával. Ezt követően a Manchester United bejelentette, hogy Greenwood további értesítésig nem léphet pályára és nem edzhet a klubnál, még akkor sem, ha szabadlábra helyezik.

Greenwood első tárgyalást 2023. november 27-re írták ki, azonban angol támadó fellélegezhetett, ugyanis a manchesteri rendőrség idén februárban bejelentette, hogy minden vádat ejtenek vele szemben. Ez után a Manchester Unitednál azt tervezték, hogy Greenwoodot visszahívják az első csapathoz. Azonban a klub vezetői meggondolták magukat, ugyanis az erőszakkal vádolt játékos lehetséges visszatérése miatt a klub dolgozói közül néhányan még a felmondást vagy a sztrájkot is fontolgatták.

Greenwood Madridban építheti újra a pályafutását Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images

Ez után az angol válogatott támadót nem vették vissza a Manchester Unitedba, így végül a spanyol Getafe csapatához került kölcsönbe, ahol az első spanyol bajnoki meccsén "Halál Mason Greenwoodra!" rigmussal fogadták az ellenfél szurkolói.

Miután a United megszabadult Greenwoodtól, jött egy újabb PR-rémálom, ugyanis a brazil válogatott Antonyt több nő is erőszakkal vádolta meg, köztük a barátnője, aki fel is jelentette.

Ezt a döntést közösen hoztuk meg, és az volt a célja, hogy fenntartsa az egészséges környezetet a csapaton és a klubon belül. Szeretném megismételni ártatlanságomat, és a rendőrséggel együtt fogok dolgozni, hogy segítsek feltárni az igazságot. Remélem, mihamarabb visszatérhetek a játékhoz” – írta a közleményében a brazil játékos, akinek a száműzetése nem tartott sokáig.

Antony leigazolása egyelőre óriási pénzkidobásnak tűnik Forrás: AFP/Darren Staples

A Manchester United az esettel kapcsolatos közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli a kegyetlenség és az erőszak minden megnyilvánulását, azonban a csapat annyira borzalmasan szerepelt, hogy muszáj volt visszavenniük Antonyt.

Úgy döntöttünk, visszatérhet és folytathatja az edzéseket, pályára is léphet, miközben nyomozás folyik ellene, s melynek során szorosan együttműködik és segíti a hatóságokat, mind az Egyesült Királyságban, mind Brazíliában”

– áll a klub közleményében.

Antony egyébként szeptember végén önként ment el a manchesteri rendőrségre, ahol továbbra is tagadta a vádakat, nem tartóztatták le és még csak vádat sem emeltek ellene.

A holland edző a rengeteg nem várt probléma mellett a saját életét is megnehezítette, amikor szeptember közepén kitette a csapatból Jadon Sanchót. A 23 éves angol válogatott szélső az Arsenal ellen elveszített bajnokit követően tett sértő megjegyzést Ten Hagra közösségi médiában, és bár a posztot gyorsan törölte, a helyzet mégis elmérgesedett. Sancho szerint Ten Hag valamiért őt tette meg bűnbaknak, amit abból vezetett le, hogy a holland nyilvánosan kritizálta az edzésmunkáját.

A 85 millió euróért igazolt Jadon Sancho sem lett hatalmas befektetés Forrás: AFP/Leonardo Munoz

Sanchót azonnal bocsánatkérésre szólította fel a klub, amit ő megtagadott és azóta sem volt hajlandó rá, aminek most látja a következményét, ugyanis augusztus végén lépett pályára legutóbb.

Nem mindig az edző a hibás

A Manchester United ebben az idényben nyolc bajnoki meccsből négyet megnyert, négyet pedig elveszített, ezzel 12 ponttal a tabella 10. helyéről várhatja a folytatást. Hasonlóan rossz kezdése a 2019/20-as szezonban volt a csapatnak, amikor Ole Gunnar Solskjær vezetésével az első nyolc meccsén csak kilenc pontot szerzett a United.

Egész biztosan megvan Erik ten Hag felelőssége a Manchester United gyenge szereplésében, de arról nem az edző tehet, ha a világklasszisként igazolt kapus szinte minden lövésből gólt kap, és azzal sem tud mit kezdeni, ha a védelem két legjobb játékosa – Luke Shaw és Lisandro Martínez – hónapokra kiesik.

Így örült Erik ten Hag a Brentford legyőzése után Forrás: AFP/Darren Staples

A holland edzőnek amióta Manchesterbe érkezett, kis túlzással minden héten meg kell oldania valamilyen problémát, így pedig lehetetlen feladat eredményes csapatot építeni. El lehet küldeni Erik ten Hagot, de ezeket a jelenlegi problémákat egy új edző sem oldaná meg.