Karikó Katalin megmutatta régi családi házát, amit a két kezével épített - videó

KARIKÓ, Katalin, 2023.június.3.,
Budapest, 2023. június 3. Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után 2023. június 3-án. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
A friss Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin a köztelevízió Szerelmes földrajz című műsorában bemutatta a családi házat, ahol felnőtt.
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin a Nobel-díj elnyerése után minden szempontból a figyelem középpontjába került. A világhírű kutató biológusnak már nem csak a tudományos eredményei tartják lázban az embereket, hanem lényegében minden apróság, ami az Alföldön nevelkedett tudósnőről tudni lehet.

Most a köztelevízió Szerelmes földrajz című műsorából tudhattunk meg többet a friss Nobel-díjas asszonyról, akinek rögtön egy dupla adást szenteltek a szerkesztők.

– meséli Karikó Katalin a kisújszállási szülői ház verandáján ülve, amit a család együtt épített.

Karikó Katalin régi otthona Forrás: MTVA

A vágóképekből és a gyermekkori fotókból mi is betekintést nyerhetünk ebbe a különleges miliőbe, ahonnan elindult világhódító útjára. Kiderül az is, hogy az oszlopokat Karikó Katalin maga festette zöldre, amit valószínűleg azóta sem festettek újra, illetve hogy korábban egy kisebb vályogházban laktak. Sokat kellett nélkülözniük, a házba nem volt bevezetve például a víz, de gyerekként ezzel ő nem is foglalkozott, a szerető család és a kert bőven elég volt a gyermeki lelkének - emeli ki a Promotions.hu.

A családi vályogház után Karikó Katalin meglátogatja általános iskoláját is, ahol ismét elöntik a nosztalgikus emlékek. Itt meséli el a riporternek, hogy egy alkalommal levelet írtak Szent-Györgyi Albertnek, akinek még a címét sem tudták, de a levél mégis eljutott hozzá és válaszolt is!

A Szerelmes földrajz Gyémánt és arany - Karikó Katalin kutató biológus 2/1. rész ide kattintva megnézhető.