Óriásit zuhantak a Mac számítógépek eladásai

fiatal nő laptop notebook számítógépezés home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A nagy gyártók közül csak a HP tudta növelni az eladásait a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben javarészt hozta a válságálló formáját az Apple, a mobilok és a számítógépek piacán is jól teljesített annak köszönhetően, hogy a vevői jellemzően átlag feletti vásárlóerővel rendelkeznek, a többséghez képest ritkábban kellett spórolási célból letenniük az új telefon, táblagép, számítógép, vagy egyéb okoseszköz megvásárlásáról.

Nem adott okot az ügyfeleknek a meglévő laptopjaik lecserélésére az Apple Forrás: Dushawn Jovic / Unsplash

Éppen ezért is óriási meglepetést okozott a Gartner piacelemző cég számítógépek eladásaival foglalkozó előzetes jelentése, az idei harmadik negyedévben messze az Apple értékesítései csökkentek a legnagyobb mértékben. Ez részben azért is furcsa, mert ebben az időszakban kiemelkedően jól szoktak fogyni a számítógépek, a szeptemberi tanévkezdésre tömegével veszik azokat a szülők.

A Gartner szerint a tavalyi harmadik negyedévhez képest 9%-kal kevesebb számítógép fogyott, összesen 64,28 millió darab talált gazdára. Az éves összehasonlításnál maradva a HP volt az egyetlen gyártó, amely növelni tudta az eladásait (+6,4%), iparági átlag alatti csökkenést pedig csak a Lenovo (-4,4%) és az Acer (-2,4%) tudott felmutatni. A többiek csúnya mínuszban végeztek, az Asus 11,5 százalék, a Dell 14,2 százalék, míg az összes többi „windowsos" cég együtt átlagosan 18,3% csökkenést könyvelhetett el.

A tavalyi azonos időszakhoz képest csak a HP tudott több számítógépet eladni az harmadik negyedévben, a darabszámokat ezerben kell érteni Forrás: Gartner

Ettől függetlenül a sereghajtónak az Apple bizonyult, gigantikus 24,2 százalékkal csökkentek a Mac számítógépek eladásai, a tavalyi azonos időszak 8,27 milliója után csak 6,27 milliót tudott eladni belőlük a harmadik negyedévben. Az elemzők szerint ennek fő okát az jelentheti, hogy nem elég vonzó a cég jelenlegi felhozatala, az előző pár évben Mac-et vásároltak nem éreznek irracionális késztetést a jelenlegi számítógépük lecserélésére.

Az előző negyedév volt zsinórban a nyolcadik, mikor összességében csökkentek a számítógépek eladásai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!