Szánthó Miklós nagyon erős beszédet tartott az Europa Nostra konferencián

Szánthó Miklós az Europa Nostra konferencián
Vágólapra másolva!
Szánthó Miklós fontos beszédet mondott az Alapjogokért Központ által szervezett Europa Nostra, Italian–Hungarian Dialogue eseményén.
Vágólapra másolva!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyar és olasz patrióták nem hajlandóak azonosulni azzal a baloldali ideológiával, amely az európai kultúránk alapjait igyekszik lerombolni, sőt, együtt lépünk fel, hogy megvédjük azokat.

Szánthó Miklós Forrás: Origo

Büszkék vagyunk arra, hogy az Alapjogokért Központ olasz partnereivel, a Centro Studi Machiavellivel és a Nazione Futurával együtt megrendeztük a második olasz-magyar think tank találkozót, melyet egy együttműködésünkről szóló szándéknyilatkozat aláírásával zárunk. Látjuk, hogy a világ erőegyensúlya megbomlott, a világrend átalakulóban van, és a borzalmas háborúk, illetve terrortámadások mutatják, hogy mekkora érték valójában a béke. Egyértelmű, hogy a hidegháború időszakához hasonlóan egy új blokkosodás, a decouplingnak nevezett folyamat, azaz a szétkapcsolódás fenyeget a világban. Mi nem ennek ellenére, hanem éppen ezért gondoljuk úgy, hogy most van itt az idő a stratégiai összekapcsolódásokra, és ezzel a céllal szerveztük meg a második olasz-magyar think tank találkozót.

Szánthó Miklós az Europa Nostra konferencián Forrás: Origo

Az olasz barátainkkal való stratégiai összekapcsolódáshoz a tartalom adott, ehhez már csak a formát kell megtalálni. Hosszú évszázadok óta összeköt bennünket a római jogon, a görög filozófián és a keresztyén valláson alapuló civilizációnk. Ott van a nemzeti hagyományunk, nemzeti történelmünk, a mindennapi nacionalizmus, amit mind megélhetünk, és a családunk is, vagyis azok, akiktől reggelente munkába menet elköszönünk, és akikhez este hazaérkezünk. Feleségünk, hölgyek esetében férjük, szüleink vagy éppen gyermekeink. Ez a mi kulturális szuverenitásunk, amely a ma Európájában sajnos átfogó támadás alatt áll. A rohamot a woke ideológia nevében indították meg, mert meg akarják szüntetni zsidó-keresztyén gyökereinket, miközben a sokszínűség, a tolerancia és a befogadás jegyében a nyugati fővárosokban azt is megengedik, hogy tömegek ünnepeljék a Hamász által elkövetett brutális terrortámadásokat.

A cancel culture nevében a nemzeti múltunk jelenbeli megélése miatt bűntudatot akarnak bennünk kelteni, miközben Európa vezetői szervezett lakosságcserén dolgoznak annak érdekében, hogy pótolják vagy bővítsék szavazói bázisukat. Az egész gender-, illetve LMBTQ-propagandával a normalitáshoz való viszonyunkat igyekeznek megrendíteni a balliberális erők, miközben a hagyományosan a tudomány pártján álló, legalábbis rendre arra hivatkozó baloldal számára a biológia irreleváns lett. Látjuk tehát, hogy a jóléttől megbénult Európa, és a brüsszeli és liberális elit egy föderatív, multikulti, a nyitott határok jegyében a migránsok előtt átjáróházzá tett Unión dolgozik, ahol a lepantói vagy a nándorfehérvári győzelem jelentőségét vagy eltörlik, vagy egyenesen bűnnek állítják be.

Szerintünk ez civilizációs zsákutca. Mi, olasz és magyar jobboldaliak nem tudunk azonosulni ezzel a baloldali gyökerű álprogresszív ideológiával, mely elveti az európaiság alapjait.

Mi azt mondjuk, hogy a kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya.

A közös alap és a közös tartalom tehát megvan, és a mi felelősségünk, hogy az ezekhez illő formát is megtaláljuk, csakúgy, ahogy a durva carrarai márványt is meg kellett formáznia Michelangelónak, vagy Bernininek. Mi talán nem ezen a művészi színvonalon, de mindenképpen formát adunk a tartalomnak, ugyanis úgy gondoljuk, hogy ma kell megvédenünk a holnapot. Ezért együttműködésünkről egy szándéknyilatkozatot írunk alá olaszországi think tankekkel annak érdekében, hogy think-tankekből do-tankekké váljunk, vagyis ne csak gondolkodjunk együtt, hanem cselekedjünk is.

(Szánthó Miklós beszédének szerkesztett változata 2023.10.16-án Budapesten, az Alapjogokért Központ által szervezett Europa Nostra, Italian–Hungarian Dialogue eseményén hangzott el.)