Így készül az igazi menzás tejbegríz - videó

tejbegríz
Vágólapra másolva!
"Anya, csinálj tejbegrízt! De olyan legyen, mint az oviban!" – a legtöbb családban legalább egyszer elhangzott ez a mondat a otthon, mi pedig most megmutatjuk a megoldást.
Vágólapra másolva!

A történethez persze hozzátartozik, hogy sajnos a legritkább esetben sikerül a menzás tejbegrízt otthoni körülmények között tökéletesen rekonstruálni. Segítségül "kikísérleteztük" az ahhoz legközelebb álló változatot.

Ha tejbegríz készül az oviban vagy a suliban ebédre, az a gyerekeknél egyértelműen a hét fénypontja, és nem csoda, ha otthon is, ahol pedig nyilvánvalóan inkább ínyükre való fogások kerülnek az asztalra, szeretnék az élményt megismételni.

Elsőre gondolhatjuk: ugyan mi lehet olyan bonyolult egy tejbegrízben? Tej, cukor, búzadara – és kész.

Ha tejbegríz készül az oviban vagy a suliban ebédre, az a gyerekeknél egyértelműen a hét fénypontja. Fotó / 123RF

Ám, amikor az első kanál után csemetéink közlik velünk, hogy: áh, ez nem olyan, gondolkodóba esünk, vajon mégis, mitől más az iskolában, óvodában, menzán kínált változat.

Hosszas kísérletezés után arra jutottunk, hogy igen, bizony a jól sejtett felvizezés mellett némi margarinos kiegészítés és persze a cukrozott kakaópor a tetején segít elérni a menzáshoz leginkább közelítő tejbegríz ízt és állagot.

Máris mutatjuk, hogyan:

"Menzás" tejbegríz

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 6 ek gríz
  • 2 ek cukor
  • 1 tk vaj
  • kb. 1 dl forró víz

A szóráshoz:

  • 1 tk holland kakaópor
  • 4 tk porcukor

Elkészítés:

  1. A menzás tejbegríz elkészítéséhez egy lábasba öntjük a hideg tejet, majd belekanalazzuk a búzadarát, és közepes lángon, folymatos kevergetés mellett, kb. 30 perc alatt készre főzzük.
  2. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá egy annyi forró vizet, amíg el nem éri a kívánt állagot - közben ne felejtsük el: ahogy hűl, úgy sűrűsödik még a kása.
  3. Ha összeforraltuk a hozzáadutt vízzel,tegyük bele a margarint, keverjük el, 1 percig forraljuk, majd a tűzhelyről lehúzva keverjük pár percig.
  4. A porcukrot összekeverjük a kakaóporral, és a kitálalt tejbegrízt ízlés szerint meghintjük vele.

Forrás: Mindmegette