Kritikus szintre emelkedett a levegő szennyezettsége Delhiben

delhi pollute
Vágólapra másolva!
India fővárosában, Delhiben a levegő szennyezettségének mértéke kritikus szintre emelkedett, és a következő napokban várhatóan tovább romlik.
Vágólapra másolva!

Delhi városában egész évben rossz a helyzet. Télen azonban különösen szennyezetté válik a levegője, ami olyan tényezőkre vezethető vissza, mint a gazdák által elégetett növényi maradványok, az alacsony szélsebesség és a fesztiválok alatt felrobbantott petárdák.

A szennyezett levegő minden évben súlyos egészségügyi problémákat okoz delhi lakosainak.

Hétfőn a PM 2,5 - a tüdőt eltömítő és számos betegséget okozó finom részecskék - szintje 306 volt a városban.

  • 101 és 200 közötti szintek közepesnek,
  • 201 és 300 közötti szintek rossznak,
  • 300 feletti értékek a nagyon rossz kategóriába tartoznak,
  • 500 feletti értékek kritikusnak minősülnek

A lakosok is panaszkodtak a szmogra a városban, különösen a reggeli órákban.

Gopal Rai környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy egy akciótervet dolgoztak ki a megnövekedett szennyezés hatásainak leküzdésére.

A stratégia részeként az összes tömegközlekedési szolgáltatót - beleértve a delhi metrót és a busztársaságokat is - utasították, hogy növeljék a járatsűrűséget, hogy a városban visszaszorítsák az autók és robogók használatát.

A miniszter elmondta, hogy az eddig azonosított 13 szennyezési gócponton kívül további nyolc olyan helyszínre is speciális csapatokat küldenek, ahol magas a szennyezettségi szint.

Az olyan tényezők, mint a gépjárművek és az ipar kibocsátása, a por és az időjárási viszonyok együttesen teszik Delhit a világ legszennyezettebb fővárosává. A növényi szármaradványok égetése, amely szintén a szennyezés egyik fő forrása - várhatóan az elkövetkező napokban fokozódni fog.

A gazdák elégetik a termésmaradványokat, hogy megtisztítsák földjeiket a következő vetési ciklusra.

A múlt héten India pénzügyi fővárosában, Mumbaiban is romlott a levegő minősége, és ebben a hónapban többször is megelőzte Delhit - írta a BBC.