Holdfogyatkozás lesz Magyarországon

holdfogyatkozás
Végül a Kolumbusz által előre tudott holdfogyatkozás mentette meg tengerészeit az éhezéstől
Vágólapra másolva!
Október 28-án szombaton este, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, különleges égi látványban lehet részünk. Az este nyolc óra után kezdődő részleges holdfogyatkozás felhőtlen időben az ország egész területéről megfigyelhető lesz.
Vágólapra másolva!

Mikor láthatunk részleges, vagy pedig teljes holdfogyatkozást?

A holdfogyatkozások rendkívül látványos és viszonylag ritka égi jelenségek. Holdfogyatkozásnak nevezzük azt a csillagászati eseményt, amikor a Hold részben vagy teljesen a földárnyék takarásába kerül. Holdfogyatkozásra mindig csak telihold idején kerülhet sor, amikor a Föld a Nap és a Hold között, vagyis oppozícióban áll. A holdfogyatkozások a leglátványosabb csillagászati jelenségek közé tartoznak.

A holdfogyatkozások rendkívül látványos égi jelenségek Forrás: Medium

A múltban – amikor még nem ismerték a fogyatkozások tudományos magyarázatát –, babonás félelmet keltett a holdkorong elsötétedése. Az ókorban a csillagászati megfigyeléseket végző papok tartották számon a Hold fázisainak változását, így például Mezopotámiában a 29,5 napos holdperióduson alapult a hónapok számítása is.

A keleti mondavilágban a holdfogyatkozást úgy magyarázták, hogy egy sárkány vagy gonosz démon akarja elnyelni a Holdat Forrás: Pinterest

A holdfogyatkozások két fő típusa a teljes, illetve a részleges fogyatkozás. Teljes holdfogyatkozás idején a földárnyék az egész holdkorongot elfedi. Részleges fogyatkozáskor azonban csak a Hold kisebb-nagyobb része kerül a Föld árnyékába, de nem a teljes holdkorong. A Hold ilyenkor csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, a sötétebb árnyékzónába, az úgynevezett umbrába.

Egy teljes fogyatkozás fázisai Forrás: Wikimedia Commons/Daniel Vincoletto

(A földárnyék külső, világosabb része a penumbra.) Ebben az esetben a Föld sötétszürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

Derült időben az ország egész területéről látható lesz a ritka égi jelenség

Október 28-án szombaton este az előzőekben ismertetett részleges holdfogyatkozást láthatunk. A fogyatkozás időpontjait – mivel a jelenség még a hétvégi óraátállítás előtt fog bekövetkezni –, a jelenlegi, nyári időszámítás szerint adjuk meg. A félárnyék penumbrális része 21 óra 1 perckor éri el a holdkorongot, majd lassan a Hold déli pólusa felől kezd feljebb kúszni. Ezt a fázist úgy láthatjuk, mintha tompábbá válna a Hold fénye ahhoz hasonlóan, ahogy a ködpaplanon át láthatjuk. Ekkor a Hold nagyjából 25 fok magasan lesz a horizont felett.

Holdfogyatkozás mindig csak teliholdkor történhet, amikor a Föld a nap és a Hold között áll Forrás: ABC News Australia

A részlegesség 21 óra 35 perckor kezdődik, és 22 óra 14 perckor éri el a legnagyobb kiterjedését, ami 22:54-ig lesz megfigyelhető. A sötét földárnyék (umbra) a Hold felszínének a déli pólus feletti részét fogja eltakarni. 22 óra 54 perctől a félárnyék megkezdi levonulását a holdkorongról. A részleges fogyatkozás már másnap, október 29-én vasárnap éjfél után 26 perckor fog véget érni.

A részleges fogyatkozás az ország egész területéről megfigyelhető, feltéve, hogy nem lesz borult a késő esti égbolt.

A részlegesség idején a telihold délkeleti irányban fog látszani 45 fok magasan a horizont felett.

Holdfelkelte a salgói vár mögött Somoskőújfalu közeléből fotózva. Részleges vagy teljes holdfogyatkozás csak telihold idején jöhet létre Forrás: MTI/Komka Péter

A fogyatkozás megfigyeléséhez nincs szükség teleszkópra vagy látcsőre, mivel az szabad szemmel is jól látható. A következő részleges holdfogyatkozásra 2024 szeptemberéig kell várnunk, teljes holdfogyatkozásban pedig csak 2025 szeptemberében gyönyörködhetünk legközelebb.