Kiderült: a Nyugat háborúzni akar, ezért akadályozta meg az orosz-ukrán békemegállapodást

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
Kijev, 2023. február 20. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos internetes oldalán közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Kijevben 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Vágólapra másolva!
Másfél évvel az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után egyértelművé vált: a Nyugat a háború elhúzódásában érdekelt. Mint most kiderült, 2022 márciusában az összes békefeltételben megegyezett az ukrán és orosz tárgyalódelegáció. A világ tehát nagyon közel volt a békéhez, de aztán mégis váratlan fordulatot vett a történet. Az amerikai baloldal ugyanis megakadályozta, hogy a felek kibéküljenek. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban több szakértő is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Nyugat a háború eszkalálódásában, a háborúzásban érdekelt, de Gerhard Schröder szavai mindennél erősebb bizonyítékot szolgáltattak erre.

Közel volt a béke

A volt német kancellár ugyanis olyan fontos részleteket osztott meg a nyilvánossággal, amiből egyértelművé vált:

nem sokkal az invázió kezdete után karnyújtásnyira volt a békemegállapodás, de a Nyugat háborúpártisága miatt kútba dőltek ezek a tervek.

Schröder, akinek a nyilatkozataira a mai napig sokan odafigyelnek, a Berliner Zeitungnak elmesélte, hogy 2022-ben az ukránok felkérték, hogy közvetítene-e Oroszország és Ukrajna között. Azzal bízták meg, hogy adjon át egy üzenetet Putyinnak, a cél egy békemegállapodás tető alá hozása volt. A volt német kancellár elfogadta a küldetést, azonban meglepő dolgokra lett figyelmes.

Schröder a német lapnak elárulta, hogy a tárgyalásokon részt vett a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nagyon szoros kapcsolatban álló Rusztem Umjerov is. Umjerov jelenleg Ukrajna védelmi minisztere. Ekkor még egyértelműen azon volt a fókusz: hogyan lehetne befejezni a háborút. Ennek érdekében elkészítettek egy öt pontból álló tervet a háború lezárására.

Gerhard Schröder olyan információkat osztott meg a nyilvánossággal, amiből kiderült: a Nyugat elkaszálta az oroszok és az ukránok között körvonalazódó békemegállapodást Forrás: picture alliance/dpa/picture alliance/dpa/Kay Nietfeld

Schrödernek egyértelműen az volt a benyomása, hogy az ukránok hajlanak a békére. Azt is kiemelte, hogy Umjerovnak tetszett a béketerv, és hajlandóságot mutatott kompromisszumra. Állítólag még Ukrajna NATO-tagságát sem erőltette, és abba is belement volna, hogy visszavezetik az orosz nyelvet a Donbaszban. Sőt, Schröder nem kevesebbet állított, minthogy

az ukrán és az orosz tárgyalódelegáció 2022 márciusában az összes békefeltételben megegyezett.

„Lett volna egy ablak 2022 márciusában. Az ukránok készek voltak beszélni a Krímről. Ezt még a Bild című lap is megerősítette annak idején” – mondta, és bemutatta a Bild egyik lapszámát is, amelyben a "Végre béke a láthatáron?" című cikkben írtak erről. Csakhogy aztán történt valami, ugyanis az ukránok kihátráltak az alakuló békemegállapodásból.

Érdekük a háború

Az egykori német vezető politikus arról is beszélt, hogy két megbeszélést folytatott Umjerovval, aztán egy négyszemközti beszélgetést Putyinnal, majd Putyin megbízottjával. Tehát a két háborúzó ország legfelsőbb köreivel folytatott tárgyalásokat. Sikertelenül, de igazából esély sem volt arra, hogy sikerrel járjon. Ugyanis számára világossá vált: mindenről Washingtonban döntenek. Azaz Schröder azt állítja:

az amerikai baloldal miatt hiúsult meg a békemegállapodás, mert a Nyugat a háborúban érdekelt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnököt kezet fog Forrás: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök/President Of Ukraine Volodymyr Zelensky Handout

Ezt egy példával érzékeltette. "A 2022 márciusában Isztambulban Rusztem Umjerovval folytatott béketárgyalásokon az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert nem volt rá lehetőségük. Mindenről, amiről beszéltek, először az amerikaiakkal kellett egyeztetniük" – mondta el a politikus, majd hozzátette,

Szerinte azért nem, mert hisznek abban, hogy le tudják nyomni Oroszországot. Schröder Európát is hibáztatja a dolgok alakulása miatt, ugyanakkor kiemelte, hogy Franciaország és Németország kezdeményezésére vissza lehet állítani a béketervet.

Mi az üzenete ennek?

Schröder szavai azért fontosak, mert egyértelművé tették, hogy az Egyesült Államok demokrata vezetése nem szeretne békét az orosz-ukrán háborúban. Ez már közvetlenül a konfliktus kirobbanása után kiderült, csak erről nem értesült a közvélemény. Mivel Brüsszel és az európai országok jelentős része teljes mértékben alárendeli magát Washingtonnak, így ebből az is következik, hogy a nyugati világ jelentős része - amerikai nyomásra - a háború folytatása mellett foglal állást.

A volt német kancellár elárult még egy fontos dolgot: az ukrán vezetés erős függésben áll Joe Bidenéktől, ezért nagyon szűk a mozgástere. Zelenszkijéknek nincsenek önálló döntéseik, hanem azt hajtják végre, amit a tengerentúlról kérnek tőlük. Ez rengeteg kérdést felvet, de ha a Schröder által elmondottakból indulunk ki, akkor a háború jó ideig el fog húzódni.