Szijjártó Péter: Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Minden nyomás ellenére Magyarország és Kazahsztán is kitart saját kultúrája, nemzeti jellegzetességei mellett, ugyanis ez teszi erőssé a két országot, ez teszi lehetővé minden válság túlélését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy Petőfi Sándorról neveztek el utcát a kazah fővárosban, amely szavai szerint a Magyarország és a magyar kultúra iránti tisztelet újabb gesztusa a kazahok részéről.

Beszédében sérelmezte, hogy "manapság a nemzetközi politikát többnyire egymás elítélése, kioktatása és kritizálása jellemzi".

- mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kazahsztán okkal magabiztos, és mind a két ország ezeréves, rendkívül gazdag és tiszteletteljes kultúrával rendelkezik.

"Mindkettőre nagyon büszkék vagyunk, s ragaszkodunk mindehhez, minden azt célzó nyomásgyakorlás ellenére, hogy szabaduljunk meg a kultúránktól, örökségünktől, nemzeti jellegzetességeinktől" - húzta alá.

"Mindig ragaszkodni fogunk a kultúránkhoz, meg fogjuk azt óvni, mintohgy ez a kultúra és ez a nemzeti örökség tesz minket erőssé" - szögezte le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter

- tette hozzá.

A miniszter végezetül kiemelte, hogy a világon mindössze 13-14 millió ember beszél magyarul, ráadásul nagyon nehéz nyelvről van szó, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie annak, aki eredetiben szeretné hazánk irodalmát olvasni.

Ezért is jó hír, hogy nemrég megjelent kazah nyelven egy Petőfi-kötet a költő 196 versével - tudatta.