A Halhatatlanok napja: ma is az 1956-os szabadságharcosok bátorságával menthetjük meg hazánkat

Halhatatlanok napja – Tisztelgés a bátrak előtt 2020.11.04. Fotó: Horváth Péter Gyula
Halhatatlanok napja – Tisztelgés a bátrak előtt 2020.11.04.
Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom leverésének gyászos emléknapját némiképp újrahangolva immár hatodik alkalommal tartja meg a Halhatatlanok napja című megemlékezését a PestiSrácok.hu szerkesztősége a budai Bem József téren. Szombaton, november 4-én már déltől ki lehet próbálni a hagyományőrző pesti srácok fegyvereit (air-soft barikádlövészet keretében), illetve meg lehet tekinteni relikviákat, bemutatójukat, miközben a színpadon izgalmas történelmi beszélgetések és filmvetítés zajlik majd.
Vágólapra másolva!

Az emlékműsor 17 órakor veszi kezdetét.

Csík János és zenekara, Őze Áron színművész szavalása teszi emlékezetessé a szabadtéri rendezvényt, melyen többek között Varga János Corvin közi szabadságharcos, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Borvendég Zsuzsanna történész és - 1956 határon túli magyar mártírjaira, a kiállásukért bebörtönzött lelkészekre emlékezve - Kovács István, Erdély unitárius püspöke szólal majd fel.

Halhatatlanok napja – Tisztelgés a bátrak előtt 2020.11.04. Forrás: Origo

A megemlékezés rendezője, a PestiSrácok,hu főszerkesztője, Huth Gergely az Origonak elmondta:

1956. november 4-e, a szovjet invázió évfordulója valóban a forradalom leverésének gyásznapja, de egyben a szabadságharc legkeményebb szakaszának kezdete is.

Ezen a napon a pesti srácok és országszerte sok-sok ellenálló úgy döntöttek, hogy felveszik a harcot a kommunista megszállókkal szemben.

Például a Corvin közben és a környéken Pongrátz Gergely, Wittner Mária vagy a még ma is velünk lévő Varga János négy napon át tartotta az állásait a félelmetes túlerővel szemben, országszerte pedig egészen november közepéig zajlottak a harcok. Ezt követte a sok-sok, sortüzekkel vérbe folytott tüntetés, a bátor munkássztrájkok sora, a csendes ellenállás és tiltakozás szerte a Kárpát-medencében. A hazaáruló Kádár János és bandája csak 1957. tavaszára tudta stabilizálni a diktatúrát.

- Ezért méltatjuk ezen a napon, a Halhatatlanok napján a bátor szabadságharcosokat és mártírokat, akik nem féltek szembeszállni az elnyomókkal. Ma, amikor recseg-ropog körülöttünk a világ és újra újra veszély fenyegeti a békénket, szabadságunkat és függetlenségünket, újra az ő kiállásukból és erejükből kell példát merítetnünk - mondta a főszerkesztő.

Budapest, 1956. november 1. A Corvin közi szabadságharcosok csoportja. Forrás: MTI/Tóth László

A részletes program ide kattintva érhető el.