Legalább 132 halottja van a nepáli földrengésnek

earthquake Horizontal
Romos házak Pipaldanda faluban
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 132 halottja van már a péntek esti nepáli földrengésnek, a sérültek száma pedig több száz is lehet, de sokan lehetnek még a romok alatt - közölték tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

A kezdetben 6,4-es erősségűnek mért rengés helyi idő szerint nem sokkal péntek éjfél előtt történt a himalájai ország nyugati részén, Karnali tartomány Dzsadzsarkot körzetében, a fővárostól, Katmandutól mintegy ötszáz kilométerre. A katasztrófa a szomszédos Rukum körzetben is halottakkal járt és jelentős kárt okozott. A főleg elszórt falvakból álló Dzsadzsarkotnak körülbelül 190 ezer lakosa van.

600 kilométerre is érezték

A földmozgás sok házat romba döntött, de hatására az épületek még a hatszáz kilométerre lévő indiai Újdelhiben is megremegtek. A rengés erősségét később 5,6-5,7-esnek mérték nyugati földtani intézetek.

Romos házak Pipaldanda faluban Forrás: AFP/Balkumar Sharma

Sok ház lakója a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, mert megrepedt a ház fala, illetve voltak kisebb utórengések is. A mentők és a hadsereg minden lehetséges eszközzel próbálja menteni azt, ami menthető,

kutatnak a túlélők után

a romok alatt.

A nepáli hatóságok szerint félő, hogy jóval több lesz a halottak végső száma, mert sokan lehetnek a romok alatt, illetve az epicentrum közelében lévő településekkel megszakadt a kommunikáció, de vannak olyan falvak, ahova nem lehet eljutni sem, mert földcsuszamlások elzárták az oda vezető utakat.

2015 óta nem járt ilyen sok áldozattal földrengés Nepálban, akkor kilencezren vesztették életüket.