Kijózanító adatok érkeztek, erről mindenkinek tudnia kell, aki használt autót akar venni

használt, autó, használtautó kereskedés, autókereskedés, illusztráció
1934062409
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a magyar használtautó-piac átláthatósága az európai átlag alatt van.
Vágólapra másolva!

A piaci átláthatósági index egy olyan mérőszám, amely különböző kritériumok alapján átláthatóságuk szerint rangsorolja az országokat.

A magyarországi használtautó-piaci helyzet valamivel az átlag alatt van,

és sok hasonlóságot mutat a közép-kelet-európai országok tendenciáival - derült ki a carVertical autóipari adatszolgáltató tanulmányából.

A vizsgált 25 ország közül Magyarország a 17. helyen áll. Hazánkban a carVertical által ellenőrzött gépjárművek 6,1 százalékánál bizonyítható a manipulált futásteljesítmény,

egy ilyen autó kilométeróráját itthon átlagosan 74 786 km-rel tekerik vissza.

Magyarországon az autók 56,7 százaléka sérült már meg kisebb-nagyobb mértékben, az átlagos kárérték pedig 3409 euró (1,3 millió forint). A közeli Csehországban az autók 5,1 százalékának tekerték vissza a kilométeróráját, és 50,6 százaléka sérült. Tekintve, hogy az országhatáron kívülről behozott gépjárművek aránya is hasonló, mint nálunk (48,5%), a csehek nagyjából ugyanakkora eséllyel vásárolnak homályos múltú járművet, mint a magyarok.

A kutatás szerint a legátláthatóbb ország az Egyesült Királyság. Mivel a szigetországban nem vesznek a kontinentális Európában használt balkormányos autókat, az importarány nagyon alacsony (2,2%), ez pedig közvetlenül összefügg azzal, hogy a használtautó-piacon lényegesen kevesebb visszaélés tapasztalható.