Mit tegyen, ha internetfüggő a gyereke?

gyerek mobil Child CHILD Kid BOY Indoor Inside Leisure Recreation GAME VIDEO GAME NIGHT Telephone PHONE Cellphone MOBILE PHONE Cellular phone PLAYING One person 1 person Dependence Addiction SMARTPHONE Smart phone
Mobillal játszó négyéves fiú
Vágólapra másolva!
A mai gyerekek már olyan világba születtek bele ahol az internet szinte mindenki számára elérhető és a legkisebbek is profin kezelik a különböző digitális kütyüket. Azonban ezzel számos probléma is együtt jár.
Vágólapra másolva!

Amióta létezik okostelefon gondot okoz a szülőknek, hogyan is állítsanak fel korlátokat a gyerekeiknek.

A mobilozás, a számítógépzés, a játékkonzolozás és a közösségi oldalak szinte minden család életének szerves részévé váltak. A gyerekekkel pedig könnyebben előfordul, hogy órákra megához láncolják őket a digitális eszközök.

A túl sok a képernyő előtt töltött idő negatív hatással lehet az alvásra, a napközbeni figyelemre és összpontosításra, következésképp a tanulásra is. Az egész napos egy helyben ülés pedig nagymértékben hozzájárulhat az elhízáshoz és depresszióhoz is.

Az okos eszközök használata nem helyettesítheti a házi feladatok elvégzésére szánt időt és a baráti, családi összejöveteleket.

Bár nehéz megálljt parancsolni a folyamatos görgetésnek és sok szülő mérges lesz, amint meglátja a gyerekén az internetfüggőség jeleit, eltiltás helyett érdemes inkább egyértelmű határokat felállítani.

Mobillal játszó fiú - illusztráció. Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Engedjük meg gyerekünknek, hogy 1-2 órára használhassa az eszközöket, ha elvégezte a feladatait és hétvégén hagyjunk neki nagyobb szabadságot.

A kóros internethasználat figyelmeztető jelei a következők lehetnek a gyermeknél:

• Internetezés közben elveszti az időérzékét

• Kevesebbet alszik

• Mérges lesz, ha az internetkapcsolat megszakad

• Inkább számítógépezik, minthogy a barátaival vagy a családjával legyen

• Elveszíti az érdeklődését azon tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett

- írta Bors.