Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap délután Helsinkiben lépett pályára Finnország ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában. Az első két negyedben mininális előnyt szerzett a magyar csapat, majd a második félidőben több remek megoldást bemutatva nyert a hazai pályán játszó finn csapat ellen.

A magyar női kosárlabda-válogatott végig vezetve, 19 ponttal legyőzte Szlovéniát csütörtökön Sopronban az Európa-bajnoki selejtezősorozat első fordulójában. Székely Norbert csapata vasárnap Finnországgal nézett szembe idegenben. A finnek az előző fordulóban tíz ponttal verték meg Bulgáriát.

A magyarok a Studer - Aho - Lelik - Juhász - Kiss kezdővel léptek pályára. A finnek Tulonen - Lahtinen - Kuier - Koskimies - Kanerva ötössel vágtak neki a mérkőzésnek.

Első negyed

Magabiztosabban kezdték a meccset a hazaiak, a magyarok nem találták a ritmust támadásban az első percekben. Lelik Réka szép alavonali betörése után kihagyta a ziccert, majd két sikeres büntetővel javított a Diósgyőr hátvédje.

A magyar csapat már három eladott labdánál járt négy perccel az első negyed kezdete előtt,

majd a 22 éves Awak Kuier dobott be egy hárompontost (5-4).

Lelik Réka triplája után Dubei Debóra verte meg a védőjét, és dobott be egy ziccert, majd sajnos eladta a labdát a Győr bedobója. A finnek pedig gyors kontrákkal próbáltak pontokat szerezni: Kanerva gólpassza után Afuah-Oye Agyei volt eredményes egy lerohanás után (10-11). Székely Norbert játékosai főleg a festékből próbáltak kosarakat dobni.

Határ Bernadett jól dobta a tempókat Forrás: FIBA

Remek labdajáratás után Goree talált be a palánk alól, majd Határ Bernadett dobta be a második középtávoliját a meccsen (14-15). A negyed végén Horváth Bernadett hagyott ki egy ziccert szorongatott helyzetben.

Második negyed

Lotta-Maj Lahtinen passza után Koskimies hagyta faképnél Aho Ninát, és szerzett két pontot a finnek hátvédje (15-15).

A magyarok továbbra sem találták a ritmust támadásban, nehéz dobásokat vállaltak Székely Norbert tanítványai.

Az időkérés után Cyesha Goree-t Juhász Dorka váltotta négyes poszton.

Anniina Aijanen hárompontosa után Dubei hagyott ki egy triplát, majd a WNBA-ben játszó Awak Kuier ellopta a labdát a magyar játékos kezéből. Mondhatni átok ült a magyarokon, mert a következő támadásnál a remekül betörő Juhász Dorka is kiperdült a gyűrűből. Afuah-Oye Agyei ziccere után öt ponttal vezettek a finnek, Székely Norbert időt kért a negyed feléhez érve (20-15). A magyar kapitány jobb döntéseket várt el a játékosaitól a beszéde alatt.

Dubei Debóra sokszor próbálkozott betöréssel Forrás: FIBA

Lelik betörése után Anniina Aijanen adta el a labdát, majd Juhász Dorka dobott egy gyönyörű triplát (22-20). Az utolsó három perchez érve több személyi hiba törte meg a játékot. Lahtinen két büntetője után Studer hagyott ki egy tiszta triplát a sarokból (25-23). Nagyobb energiával játszottak a magyarok: Lelik kiosztása után Goree dobott be egy hárompontost, majd Juhász dobott be két büntetőt.

Awak Kuier remek formában volt Forrás: FIBA

A finnek legjobbja Awak Kuier elképesztő távolságból talált be a magyarok gyűrűjébe, majd a negyedet Aho Nina dudaszóra behulló hárompontosa zárta (28-31).

Bár mindkét negyedet megnyerte a magyar csapat, húsz percnyi játék alatt tizenegy labdát adtak el Székely Norbert játékosai.

Emellett mezőnykosarakat nézve mindössze harminc százalékos pontossággal (10/33) céloztak.

A lepattanókban (25) és a festékben szerzett pontokban (14) magyar fölény jellemezte az első félidőt, de egyetlen kosarat sem szerzett a válogatott kontratámadásból.

Harmadik negyed

A tizenöt pontos Awak Kuier már a harmadik tripláját dobta be a meccsen. A túloldalon Kiss Virág szép középtávolival válaszolt,

de a Dallas magasbedobóját a harmadik negyed első perceiben nem lehetett tartani (34-36).

Lellk Réka a gyűrű alatt átbújva dobott be egy tökéletes palánkos ziccert, majd Meri Kanerva büntetőivel három pontra jött fel Finnország a negyed feléhez érve (37-40).

Lahtinen épp ziccert dob Forrás: FIBA

Lendületbe kerültek a hazaiak, de szerencsére Dubei Debóra triplája jókor érkezett. Seppala ziccere után Lelikre fújtak be egy támadóhibát, a Diósgyőr hátvédjét Aho Nina váltotta. (42-43). Pontszegény percek következtek a meccsen, a csendet Dubei Debóra hárompontosa törte meg, ami az utolsó kosár volt a negyedben (43-46).

Negyedik negyed

Studer passza után Határ közel kosarával és Aho Nina csodálatos ziccerével indult a harmadik negyed. A hétpontos magyar előny azonban még mindig nem tűnt elégnek, mivel Awak Kuier könnyen átdobta Studert, megszerezve ezzel a negyedik tripláját a meccsen. Lahtinen negyedik gólpasszát Koskimies váltotta pontokra, majd Határ és Kuier adott egymásnak egy-egy blokkot felváltva (49-50).

Afuah-Oye Agyei betörése után már át is vette a vezetést a hazai csapat, Székely Norbert időt kért öt perccel a meccs vége előtt. Kiss Virág erőszakossága pontot ért a finnek palánkja alatt,

majd Kuier rossz dobása után Studer óriási hárompontosa hullott be a gyűrűbe a támadóidő lejárta előtt (51-57).

A következő támadásnál Juhász Dorka remekül csinált helyet Aho Ninának, aki Studer passza után nem is hibázta el a könnyű ziccert. Már csak két perc volt hátra a meccsből, amikor Lelik egy csodálatos mozdulattal szerzett pontot Kuier mellől, majd a magyar hátvéd remekül játszotta meg Juhászt, aki nem hibázott. Lahtinen triplája után viszont már csak öt pont volt a különbség (56-61).

Juhász remek kosarat szerzett Forrás: FIBA

Az utolsó húsz másodpercben Juhász Dorka kapott labdát,

majd a magyar játékos egy kifordított helyzetből remek mozdulattal tette fel a labdát, ami a gyűrűben landolt.

A passzt a tizenegy pontos, öt gólpasszos Lelik Réka adta. A Minnesota Lynx bedobója ellen szabálytalankodtak is, a büntetőt Juhász bedobta.

A meccset Studer Ágnes félpályás kosara zárta, ami az utolsó másodpercben esett be a gyűrűbe (56-67). A magyarok, bár nem játszottak végig jól, megnyerték a találkozót. Egyéves szünet következik a selejtezősorozatban.


Női kosárlabda, Eb-selejtező


Finnország-Magyarország 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21)
A magyar pontszerzők: Studer 11, Lelik 11, Juhász 11, Kiss 8, Dubei 8, Aho 7, Határ 6, Goree 5