Egységben az erő – avagy gördülőállomány fejlesztés a MÁV-START Zrt. FLIRT motorvonat flottájának egységesítése során

Vágólapra másolva!
A MÁV Zrt. a kétezres évek elején jelentős járműfejlesztést valósított meg, melynek keretében 2006. és 2010. között, két lépcsőben 60 FLIRT típusú motorvonatot szerzett be a Budapest elővárosi közlekedés modernizálása érdekében. Ezek voltak az első, úgynevezett „piros” FLIRT-ök, amelyek azonnal rendkívül népszerűvé váltak az utazóközönség körében, alacsony fajlagos energiafelhasználásuk, intenzív gyorsítóképességük, 160 km/h engedélyezett sebességük, megbízhatóságuk és üzemkészségük nélkülözhetetlenné tette azokat a személyszállításban.
Vágólapra másolva!
Forrás: MÁV-START Zrt.

Az egyre növekvő utasigényekre reagálva a MÁV-START Zrt. 2014. és 2016. között KÖZOP és IKOP forrásból, több lépcsőben, további 63 új FLIRT típusú motorvonatot szerzett be, bővítve a Budapest elővárosi közlekedésben részt vevő FLIRT motorvonati járműflottát. Ezek az úgynevezett „kék” FLIRT-ök, amelyek piros társaikkal együtt utasok tízmillióit szállították el úticéljukhoz az elmúlt másfél évtizedben.

Mind a 2004-2010., mind a 2014-2016. évek között utasforgalomba állt FLIRT motorvonatok egy járműtípushoz tartoznak. Alacsonypadlósak, utasterük akadálymentesen bejárható és klimatizált, mosdóik zárt rendszerű WC-vel felszereltek, amelyek mozgáskorlátozottak számára is használhatóak. Többcélú terüket kerekesszékesek is használhatják, de babakocsik és kerékpárok is szállíthatóak a fedélzeten. A tágas, világos, elővárosi utazásra tervezett járműveken az utasélményt szolgálja az ingyenesen használható wifi is.

Forrás: MÁV-START Zrt.

Az utasok igényeinek megfelelően a járműgyártó által végzett korszerűsítések, az utazási komfort növelését, az esélyegyenlőséget és az üzemeltetés egyszerűsítését célzó fejlesztések miatt a különböző generációt képviselő FLIRT motorvonatok mégis eltértek egymástól, ezért a MÁV-START Zrt. úgy döntött, hogy a régebbi flotta felszereltségét, műszaki színvonalát és arculatát az újabb, kék-fehér színű FLIRT-ökhöz igazítja.

Az átalakítástól az utasok elégedettségének javulása, az utasszám további emelkedése, valamint az üzemeltetés és a karbantartás hatékonyságának javulása volt várható. A teljes flotta egységesítése érdekében számos feladatot és fejlesztést kellett megvalósítani: korszerűsítésre került az utastájékoztató-rendszer, amelynek köszönhetően korszerű monitorokon lehet értesülni az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkról, például a várható érkezési és indulási időkről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról. Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szereltek be az ülések mellé. Fejlesztették az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, amelynek köszönhetően az azt használók már nem csak szemből, hanem oldalról is fel tudnak szállni a járműre a keskenyebb peronokról. A mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedték be. A vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeztek el a fedélzeten. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítésre került a videós térfigyelő rendszer, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek.

A fejlesztés opciós feladatként tartalmazta a külső színterv és feliratok egységesítését, így piros járművek az újabbakkal megegyező kék-fehér külső színvilágot kaptak. Az egységesítési projekt munkálatainak finanszírozása az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásainak terhére, 100 százalékos támogatás mellett valósult meg.

A tervezést és előkészítést követő a fentebb ismertetett munkák elvégzésére kiírt nyílt közbeszerzési pályázat nyertese a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft., a Stadler Trains Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. és a G-SIS Integrations Informatikai Zrt. alkotta konzorcium, mellyel a MÁV-START Zrt. 2018-ban kötötte meg a támogatási szerződés aláírását követően 2019. decemberében hatályba lépett vállalkozás szerződést. A motorvonatok átalakítás Celldömölkön az úgynevezett B típusú kocsijavító Stadler Konzorcium által bérelt kettő bérelt vágányán zajlik. Egy-egy jármű átalakítása több mint egy hónapba telik. Hetekig tart a szét- illetve összeszerelés, közte természetesen az átalakítás, miközben a motorvonaton kívül zajlik a fóliázás előkészítése, a kocsiszekrények felületén a korrózió megelőző kezelések, majd maga a fóliázás, mindez olyan egyedülálló, új technológiával, amely a szállító számára is referenciaértékűnek számít. A feladatokat jól képzett magyar munkaerő végzi az átszereléshez szükséges speciális eszközök és szerszámok felhasználásával.

Az első felújított FLIRT 2020. novemberében állt forgalomba, a teljes flotta átalakítása 2023. végére fejeződik be.

A piros járművek elsősorban a dunántúli vonalakon, így Budapest-Győr-Hegyeshalom, Székesfehérvár-Balatonfüred, Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa, Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár, illetve Budapest és Dunaújváros között közlekedtek. Az átalakítás és az egységesítés után is itt álltak újból forgalomba és szolgálják az utazóközönség igényeit, még hosszú éveken át, ugyanolyan magas színvonalon, mint fiatalabb társaik.