Orbán Balázs: Nem elfogadható, amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak

ORBÁN Balázs
Kötcse, 2023. szeptember 9. A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál 2023. szeptember 9-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak az alapvetően téves helyzetértékeléseken alapszik, ezért nem elfogadható; ha ezeket követjük a migráció, a gyerekeink nevelésével vagy a háborúval kapcsolatosan elfoglalt pozíciónk kérdésében, akkor pár évtized múlva nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfő reggel a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Utalva a miniszterelnöknek a Fidesz 30. tisztújító kongresszusán elhangzott beszédére, Orbán Balázs elmondta: Magyarország nem egy "nemország". A magyar politika nem abból áll, hogy betartunk másoknak, azoknak az európaiaknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi is az Európai Unió részesei lehessünk.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Van egy ellenmodell, mondta, ami azt mutatja, Európán belül lehet teljesen másképpen is berendezni a kormányzati politikát, és sikeres országot működtetni.

Ez a két modell megélhet egymás mellett Európában, de - tette hozzá - "mi nyilvánvalóan annak örülnénk, ha minél több ország inkább büszke lenne a nemzeti szuverenitására, inkább családbarát kormányzást folytatna, és a versenyképesség növelésére, a kapcsolatépítésre, nem pedig a blokkosodásra, szankciós politikára helyezné a jövőt."

A politikus szerint az európai parlamenti választásokon nagy esély mutatkozik arra, hogy ennek a modellnek a nemzetközi ismertsége erősödni fog a nyugat-európai társadalmakban. Ezt kutatások is alátámasztják, amelyek minden európai országban egy meghatározott módszertan szerinti méréseken alapulnak.

Hozzátette: a "nagy ügyekben", amelyek egyaránt foglalkoztatják a magyarokat és más európaiakat, a magyar kormány álláspontja - ami értelmezhető a magyar nemzeti álláspontként -, többségben van Európa más országaiban is. Hiszen ha megkérdezik az emberektől, hogy szeretnének-e háborúba keveredni Oroszországgal, egyértelműen nemet mondanak. Szeretnék-e, hogy Ukrajna és Oroszország békét kössön? Erre a legtöbb országban igen a válasz. Arra pedig, hogy szeretnének-e illegális migrációt a saját országukban, nemet mondanak - fejtette ki.

Mindez azt mutatja, magyarázta Orbán Balázs, hogy komoly bázisa van ennek a politikának.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy "jelen pillanatban Magyarország az európai emberek hangja", jelentette ki a politikai igazgató, hozzátéve, hogy kormányzati szinten csak Magyarország képes ezt az európai többségi véleményt következetesen kifejezni.

Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna vendége is volt, ahol elmondta, a miniszterelnök kongresszusi helyzetértékelése szerint a legnehezebb kormányzati éveket élték meg. Komoly nyomás alá került a magyar kormány, hogy mi is vegyünk részt a háborúban, majd súlyos mértékben hatottak a szankciós politika negatív következményei, mint az energiaárak elszabadulása és az infláció.

- jelentette ki a politikus, majd hozzátette: meg tudták védeni a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, valamint azt hogy a magyar emberek fizessék a legalacsonyabb rezsit, és hogy aki dolgozni szeretne, annak legyen munkája.

Utalt az inflációra is, ami "elindult lefelé". Így jövőre vissza lehet építeni a "masszív növekedést", amihez az elmúlt időszakban hozzászoktunk - mondta Orbán Balázs.