Továbbra is eladó Skócia egykori NATO kémbázisa

Scotland’s ballistic missile radar The Golf Ball, NATO spy base
A Golflabda NATO kémbázis
Vágólapra másolva!
A skóciai Kinross-shire-ben található Golflabda nevű NATO kémbázist 950 ezer fontért jegyezték be az ingatlanpiacon, azóta az ára már jócskán lejjebb ment. Az egykori katonai létesítményt úgy építették fel, hogy ellenálljon a nukleáris, biológiai és vegyi támadásoknak, de itt található a NATO interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) korai előrejelző radarja is. 
Vágólapra másolva!

A helyiek által Skócia óriási "golflabdájaként" emlegetett egykori NATO-kémbázist úgy építették fel, hogy ellenálljon a nukleáris, biológiai és vegyi támadásoknak. Az átalakított 6,12 hektáros területen még mindig megtalálható az ikonikus, golflabda alakú Balado műholdas földi állomás, és itt van a NATO interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) korai előrejelző radarja is, ami már nem működik.

A 9 hektáros SATCOM II műholdas földi figyelőállomást Anna hercegnő nyitotta meg 1985-ben.

Fő célja az volt, hogy a NATO kémbázisaként működjön, és nevét a nagy, fehér üvegszálas kuploáról kapta.

A brit Hadügyminisztérium 2007-ben eladta a területet, és nemrégiben megjelent az ingatlanpiacon.

A kupolát egy folyosó és ajtók kötik össze a főépülettel. Egy további lakótömbben található az állomás étkezdéje, valamint a rekreációs és irodai létesítmények.

A betörésbiztos, kétrétegű biztonsági kerítéssel körbevett telephelyhez egy őrház is tartozik, ami még inkább felkeltheti a paranoiás érdeklődők figyelmét.

2016-ban már aggódtak amiatt, hogy a Perthshire-i nevezetességet nem veszi meg senki. Habár eredetileg 950.000 fontot kértek érte, az árat jelenősen csökkentették 650.000 fontra, hátha így majd elkel.

A jövőbeli felhasználásra tett korábbi javaslatok között volt golfakadémia és golpálya is.

Forrás:The Spaces.com; HeraldScotland