Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém drámai végjátékban, hazai közönség előtt 31-30-as vereséget szenvedett a Barcelona csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 9. fordulójában.

Helyszíni tudósítás

A szenzációs formában lévő Telekom Veszprémre az ősz legnagyobb rangadója várt csütörtök este, ugyanis az év utolsó hazai BL-meccsén a Barcelonát fogadta. A veszprémiek 12 mérkőzést nyertek zsinórban, ebből talán a legfontosabb győzelmet éppen egy hónappal ezelőtt Barcelonában aratták, hiszen a bakonyiak történetük során először tudtak diadalmaskodni a katalán városban.

Telt házas mérkőzésen fogadta a Barcelonát a Veszprém Fotó: Csudai Sándor - Origo

A spanyol sztárcsapat két év után látogatott ismét Veszprémbe, akkor drámai meccsen úgy szenvedett egygólos vereséget a magyar együttes, hogy a szünetben még néggyel vezetett. A hazaiak szerették volna megismételni az októberi szenzációt, vagyis ismét legyőzni a Barcelonát, amelyet a visszavágás vágya fűthette a szokásosnál is jobban, hiszen a hazai vereség komoly pofon volt.

Nem meglepő, hogy a B-csoport két éllovasának mérkőzését jelölte az EHF "A Hét Meccsének" a 9. fordulóban, hiszen a Celje elleni tükörsima győzelem után mindkét sztárcsapat 14-14 ponttal állt a csoport élén: a Barcelona csak a Veszprémtől kapott ki, míg Momir Ilics tanítványai csak Odensében nem tudtak nyerni a GOG ellen.

A mérkőzésnek különösen nagy tétje volt, hiszen a győztes nagy lépést tehetett a csoportelső helyének megszerzése felé.

Ezúttal is szenzációsan játszott a Veszprém, de egy góllal kikapott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2021-es veszprémi meccs óta jelentősen átalakult a két együttes kerete, de az akkor legeredményesebb játékosok, Gasper Marguc és a másik oldalon az Aleix, Langaro, Richardson trió most is bevethetőek voltak. Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt Ludovic Fabregas még a Barcelonát erősítette, és szerzett négy találatot, most viszont már veszprémi mezt visel, de mellette Rodrigo Corrales és Ignacio Biosca is szerepelt korábban a katalánoknál. Viszont a Barcelona edzője, Carlos Ortega is régi ismerősként látogatott vissza a Veszprém Arénába, hiszen 2012 és 2015 között ő irányította a magyar csapatot.

A találkozó előtt felvezető show-val, játékokkal és nyereményekkel várták a szurkolókat, akik a rossz időjárási körülmények ellenére is szép számmal kilátogattak, olyannyira, hogy a

kezdésre telt ház lett a Veszprém Arénában. A játékosok bevonulásakor zúgott az „Építők, Építők", a hangulatra tehát nem lehetett panasz.

1. félidő

Ahogy a játékra sem. A Barcelona vezethette az első támadást, és egy gyorsindításból Frade megszerezte a vezetést a vendégeknek. Ludovic Fabregas vezérletével tartotta a lépést a házigazda. Fabregas harmadik góljával már 4-4-et mutatott eredményjelző. Bár a vendégek többször is atért támadhattak, hogy kétgólosra növeljék az előnyüket, a Veszprém védekezése nagyon jól működött, Corrales pedig bravúros védéseket mutatott be.

Ezután is fej fej mellett haladtak a csapatok, a Barcelona ugyan rendre megtalálta beállóban Fradét, de Lukas Sandell és Pesmalbek is góllal tudott válaszolni. Aztán

az első félidő felénél a Veszprém először a meccs folyamán átvette a vezetést Pesmalbek beállógóljával.

Erre egy gyors ellentámadással válaszolt a Barca, N'guessan kiszorított szögből egyenlített, miután a labda Corralesről pattant be a kapuba.

Nem csak a Barcelonával, a német játékvezetőkkel is meggyűlt a veszprémiek baja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Koszorov kimaradt ziccere után Richardson lőtt passzívnál a veszprémi kapuba, amivel 13-12-nél ismét visszavette a vezetést a Barcelonának. A Veszprém edzője, Momir Ilics azonnal időt is kért, de nem igazán sikerült felráznia a csapatát, amely egy labdavesztés után kevesebb mint öt perccel a félidő vége előtt már kétgólos hátrányba került. A 27. percben

kis híján felrobbant a Veszprém Aréna, amikor a német játékvezetők hetest ítéltek Mem belemenésére,

de a szurkolók haragja nem bénította meg Aleix Gómezt, akinek az újabb góljával először volt három gól a különbség a két csapat között.

Bár mindkét csapat ugyanolyan hatékonyan lőtt kapura, de a különbség leginkább az volt a két csapat között az első félidőben, hogy amíg a katalán sztárcsapat a támadásainak 57 százalékát fejezte be góllal, addig a Veszprémnél csak 41 százalék volt sikeres.

A befújt büntetőket tekintve ekkor 3-0 volt az állás a spanyoloknak, de a hátralévő időben ebben a tekintetben is szépített a Veszprém, ugyanis Hugo Descat két értékesített hétméterese azt jelentette, hogy "csak" kétgólos hátrányban (15-17) volt a Veszprém a szünetben.

Óriási küzdést és hatalmas meccset hozott az ősz legnagyobb rangadója a kézi BL-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanolyan lövéshatékonyság (65 százalék) jellemezte a két csapatot az első félidőben, de a Barca támadásainak 57 százalékát fejezte be góllal, míg a Veszprémnél csak 41 százalék volt sikeres.

2. félidő

A második játékrészt ott folytatták a bakonyiak, ahol az elsőt abba hagyták: Remili gyors három gólja után kiegyenlített a Veszprém (20-20), és újra az "Építők, Építők" rigmustól volt hangos a csarnok. A 37. percben Arino kapott kétperces kiállítást, így másodszor került emberelőnybe a Veszprém, de nem tudta kihasználni azt. Azonban a spanyolok sem tudtak elhúzni, mert Corrales két hatalmas védéssel jelentkezett.

A 41. percben megállították a bírók az órát, mivel Fabregas maradt lent a földön, de a kiállítás elmaradt. Remili nagyon élt a második félidőben is, Gasper Marguc lerohanásgóljával pedig már újra a Veszprém vezetett (23-22). A 44. percben Pesmalbek kapta az első veszprémi kiállítást, amit Arino két gyors góljával ki is használt a Barcelona. A következő percekben is folytatódott az őrület, egy gólos előnynél azonban Gallego labdavesztését nem tudta kihasználni a Veszprém, Descat lövését, majd Remiliét is védte Pérez de Vargas.

Rodrigo Corrales több hatalmas védést is bemutatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tíz perccel a vége előtt Mahé lőtt talpról bombagólt (27-27), majd egy Barca-hiba után Remilit lökték meg, így kihagyta a ziccert, de nem járt érte szabaddobás, amit a drukkerek óriási füttykoncerttel fogadtak. Az utolsó öt percre az egész aréna felállva buzdította Momir Ilic együttesét. Kapusteljesítményben ekkor a Barcelona bizonyult hatékonyabbnak, de egy labdaszerzés után Kentin Mahé az utolsó percben egyenlített.

Carlos Ortega egy perccel és három másodperccel a vége előtt kikérte utolsó idejét is. Az utolsó perc 29-30-as állásnál kezdődött el, majd hiába bizonyult ekkor a 11-szeres BL-győztes jobbnak kapusteljesítményben, egy labdaszerzés után Mahé lerohanásból egyenlített. Viszont tíz másodperccel a vége előtt Dika Mem betalált, így rövid időre elcsendesedett a hazai közönség, amely végül az egygólos vereség ellenére vastapssal gratulált a hatalmasat küzdő veszprémieknek, akik a meccs végén a szurkolókkal együtt énekelték el a Himnuszt.

Végül döntőnek bizonyult a helyzetkihasználás: a hazaiak 23, a vendégek 18 lövést rontottak a találkozón. A meccs legjobbjának a katalánok kapusát, Gonzalo Pérez de Vargast választották, aki 13 védéssel járult hozzá a sikerhez, bár a túloldalon Rodrigo Corrales ugyanennyi védéssel zárt.

A két csapat 27. alkalommal találkozott egymással az európai kupaporondon, a mérleg a Veszprém szempontjából nyolc győzelem, egy döntetlen és 18 vereség.

A hét győzelemmel és két vereséggel álló bakonyiak jövő héten a német Kiel vendégeként folytatják a BL-szereplésüket. Fazekas Gergő csapata, a lengyel Orlen Wisla Plock ellen zárják a csoportküzdelmeket.

Eredmény, csoportkör, 9. forduló, B csoport:
Telekom Veszprém-Barcelona (spanyol) 30-31 (15-17)
lövések/gólok: 53/30, illetve 49/31
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 4/4
kiállítások: 2, illetve 6 perc